nedeľa, 2. októbra 2011

Panenka s hubovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi

Panenka s hubovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi - recept
700 g bravčovej panenky
olivový olej
1 lyžička vegety
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej červenej papriky
kari korenie
grilovacie korenie
mletá rasca
Na zemiaky:
800 g zemiakov
200 ml smotany na varenie
200 ml bieleho vína
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 vetvičky čerstvého tymianu
170 g tvrdého syra
soľ a mleté čierne korenie
150 g masla 
Hubová omáčka:
100 g čerstvých húb kuriatka....
300 ml šľahačkovej smotany
1 menšia cibuľa
2 PL masla, soľ
1 PL hladkej múky, mleté biele korenie

Z olivového oleja, vegety, pretlačeného cesnaku, papriky, rasce, kari a grilovacieho korenia si pripravíme marinádu.
Panenku odblaníme a odstránime tuk. Nakrájame ju na cca trojcentimetrové plátky a rukou ich naklepeme. Vložíme do marinády a necháme v chlade odležať aspoň 2 - 3 hodiny (najlepšie cez noc). Opekáme na rozpálenej panvici z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple.
Zemiaky: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na plátky.
Syr nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme smotanu, biele víno, nakrájanú cibuľu, cesnak, syr a vetvičky čerstvého tymianu. Zmes varíme niekoľko minút na miernom ohni. Z omáčky vyberieme vetvičky tymianu a zmes rozmixujeme ručným mixérom. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Plátky zemiakov poukladáme do zapekacej misy a zalejeme rozmixovanou smotanovou zmesou. Vložíme do vyhriatej rúry na 165°C a zapekáme približne hodinu, pokiaľ zemiaky nezmäknú a nevytvorí sa zlatohnedý povrch.
Hubová omáčka: Kuriatka dobre očistíme, umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame.
Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na masle, pridáme kuriatka a chvíľu smažíme. Podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. V smotane rozmiešame hladkú múku, zalejeme huby a za stáleho miešania necháme zovrieť. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Doba prípravy:

Poznámka: Na hubovú omáčku môžeme použiť aj sušené huby, ktoré namočíme na 30 minút do studenej vody. Do hotovej omáčky môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.
Panenka s hubovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore