streda, 10. apríla 2013

Plnená bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Plnená bravčová panenka so slivkovou omáčkou - recept
500 g bravčovej panenky
3 PL olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie
2 PL medu
1/2 ČL mletej chili papriky
cca 200 ml vývaru (bujón z kocky podľa chuti)

Slivková omáčka:
250 g sušených sliviek bez kôstok
100 g slivkového lekváru
1 ČL mletej škorice
5 - 6 klinčekov
1 ČL citrónovej kôry
cca 250 ml vody
40 g masla
1 PL hladkej múky
na ochutenie trochu cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy

Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a odblaníme. V strede urobíme otvor - stačí trocha narezať a potom prstom urobíme priestor pre slivky a naplníme. Konce naplnenej panenky uzavrieme špáratkami. Potom mäsko osolíme, okoreníme a na malom množstve olivového oleja v panvici opečieme z každej strany.
Opečenú panenku preložíme do zapekacej misy a potrieme zmesou z medu a chili papriky. Podlejeme vývarom, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme 20 - 25 minút. Počas pečenia mäso polievame výpekom.
Pripravíme si slivkovú omáčku: Zvyšné slivky, ktoré nám ostali zalejeme vodou, pridáme mletú škoricu, klinčeky, citrónovú kôru a varíme 15 minút. Klinčeky vyberieme a rozvarené slivky rozmixujeme ponorným mixérom. Potom pridáme slivkový lekvár a ešte spolu premixujeme.
Z masla a hladkej múky urobíme svetlú zápražku, do ktorej pridáme rozmixovanú slivkovú masu, dobre rozmiešame a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Ak je omáčka hustá, postupne pridávame trochu vody, dobre rozmiešame a necháme prevrieť. Omáčka nesmie byť ani riedka ani hustá. Hotovú omáčku ochutíme podľa potreby trochou cukru a citrónovej šťavy.
Omáčka má jemne korenisto-sladkavo-kyslavú príchuť.
Panenku nakrájame na kolieska, polejeme slivkovou omáčkou a podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Plnená bravčová panenka so slivkovou omáčkou - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore