Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 16. októbra 2013

Medové rezy s gaštanovou plnkou

Medové rezy s gaštanovou plnkou - recept
400 g hladkej múky
1/2 PL sódy bikarbóny
štipka soli
150 g práškového cukru
3 PL medu
55 g masla
2 vajcia

Gaštanová plnka:
600 ml mlieka
2 vanilkové pudingy
125 g práškového cukru (podľa chuti)
120 g masla (izbovej teploty)
300 g gaštanového pyré
1 - 2 ČL vanilkového extraktu
1 - 2 PL rumu

Čokoládová poleva:
140 g čokolády na varenie (52% kakaa)
2 - 3 PL oleja
Maslo, med a preosiaty práškový cukor dáme do hrnca a za stáleho miešania necháme rozpustiť, ale pozor nevariť! Odstavíme z platničky a do teplej hmoty vmiešame vajíčka. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Do misky preosejeme múku aj sódu bikarbónu a ešte pridáme štipku soli. Premiešame, pridáme mierne vychladnuté medové maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote stáť 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, ktoré postupne rozvaľkáme na veľkosť plechu (obrátená strana plechu). Plech potrieme tukom, jemne posypeme múkou a pomocou valčeka položíme naň medové cesto. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 5 - 7 minút. Hneď po upečení si dlhým nožom cesto oddelíme od plechu a zosunieme na rovnú plochu. Keď plát začne chladnúť, tak tuhne. Rovnakým spôsobom upečieme zvyšné dva pláty.
Príprava gaštanovej plnky: V mlieku dobre rozmiešame vanilkové pudingy s práškovým cukrom. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hneď do horúceho pudingu postupne pridávame zmäknuté maslo a vyšľaháme na hladký krém. Potom pridáme vanilkový extrakt a prešľaháme. Do krému opäť postupne pridávame gaštanové pyré a súčasne šľaháme. Nakoniec do plnky podľa chuti pridáme rum a prešľaháme.
Na spodný plát natrieme polovicu plnky, ktorú prikryjeme druhým plátom, na ktorý natrieme zvyšnú plnku a prikryjeme tretím plátom. Mierne zaťažíme a odložíme na chladné miesto najlepšie na 2 - 3 dni. Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou (čokoládu na varenie a olej za stáleho miešania necháme rozpustiť nad parou) a necháme stuhnúť. Hotový koláč pokrájame na rezy.
Doba prípravy:

Poznámka: Medové cesto som vaľkala na papieri na pečenie, aby som to ľahšie preniesla na plech. Pred plnením som pláty pokvapkala rumom. Koláč je krásne voňavý, lahodnej chuti a keď postojí, príjemne sa rozplýva na jazyku...jednoducho mňááááám.......:)
Medové rezy s gaštanovou plnkou - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore