štvrtok, 12. decembra 2013

Zemiakový makovník

Zemiakový makovník - recept
250 g uvarených v šupke
270 g hladkej múky podľa potreby
1 ČL prášku do pečiva
190 g masla izbovej teploty
120 g práškového cukru podľa chuti
1 vajce
1 vajce na potretie

Plnka:
280 - 300 g mletého maku
100 g práškového cukru podľa chuti
strúhaná kôra z 1 citróna
150 - 200 ml mlieka podľa potreby

Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno postrúhame alebo pretlačíme cez lis na zemiaky.
Do misky preosejeme múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Pridáme postrúhané zemiaky, maslo a celé vajce. Vypracujeme hladké nelepivé cesto a rozdelíme ho na dve časti a necháme chvíľu postáť.
Mletý mak zmiešame s práškovým cukrom, podľa potreby zalejeme vlažným mliekom, pridáme citrónovú kôru a dobre premiešame. Do plnky môžeme pridať nahrubo nastrúhané väčšie jablko a plnka bude šťavnatejšia.
Cestá rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme vychladnutou makovou plnkou a zvinieme. Záviny preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme 15 - 20 minút.
Vychladnutý makovník pokrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.
K dobrému závinu si uvaríme dobré Nescafé, čaj, prípadne kakao a môžeme papať. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Zemiakový makovník - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore