Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 29. apríla 2014

Juhoslovanský krémeš

Juhoslovanský krémeš - recept
1 balík lístkového cesta
Orechové cesto:
5 vajec
2 bielky
100 g trstinového cukru (podľa chuti)
100 g mletých vlašských orechov
2 PL hladkej múky
2 PL polohrubej múky
1 prášok do pečiva

Plnka:
1 l mlieka
2 krémové prášky Zlatý klas
2 žĺtky
100 g trstinového cukru (podľa chuti)
2 vanilínové cukry
3 PL hladkej múky
200 g masla (izbovej teploty)

Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na dva pláty, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 200°C pečieme cca 15 minút. Necháme vychladnúť.
Orechové cesto: Päť žĺtkov, dva bielky a trstinový cukor vyšľaháme do peny. Potom postupne vmiešame mleté orechy a obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z piatich bielkov a štipky soli. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180°C pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.
Príprava plnky: Približne v pol litri mlieka dobre rozmiešame trstinový a vanilínový cukor, krémové prášky Zlatý klas, žĺtky a múku. Zvyšné mlieko dáme do hrnca a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Ihneď do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame na hladký krém.
Spodný plát lístkového cesta potrieme polovicou plnky. Na plnku položíme orechové cesto, ktoré potrieme zvyšnou plnkou a prikryjeme druhým plátom lístkového cesta. Na chvíľu jemne zaťažíme. Potom hotový koláč necháme odležať v chladničke (ja som nechala cez noc). Nakrájame na kocky a posypeme práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
Zákusok nie je veľmi sladký, je krásne voňavý s lahodnou chuťou a príjemne sa rozplýva na jazyku. Vhodný na nedeľný oddych v kruhu rodiny.
Doba prípravy:
Juhoslovanský krémeš - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore