pondelok, 27. októbra 2014

Jednoduchý kráľovský koláč

Jednoduchý kráľovský koláč - recept
400 g hladkej špaldovej múky
80 g stevion alebo 150 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
1 ČL nastrúhaná citrónová kôra
220 g masla (izbovej teploty)
4 žĺtky
1 PL kyslej smotany

Plnka:
3 ks po 180 g kyslej smotany (16 - 18%)
3 vanilínové cukry
1 pudingový prášok čokoládový
1 kopcovitá lyžica kukuričného škrobu
4 bielky na sneh
štipka soli

Na doske všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť na 20 minút do mrazničky. Potom cesto vyberieme rozdelíme na dve polovice a jednu opäť zabalíme a vložíme späť do mrazničky. Cesto vyvaľkáme na rozmer plechu (35 x 25 cm) vyložený papierom na pečenie. Pomocou valčeka prenesieme na plech a cesto prstami alebo malým valčekom roztlačíme aj na boky plechu, aby nám nevytiekla plnka. Na pripravený plát nastrúhame piškóty (cca 3 - 4 PL), aby sa plnka nepremočila.
Pripravíme si plnku: Kyslú smotanu dobre zmiešame s vanilínovým cukrom, pudingovým práškom a kukuričným škrobom. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a jemne vmiešame do zmesi z kyslej smotany. Plnku nalejeme na pripravené cesto na plechu.
Zvyšné cesto vyberieme z mrazničky a rovnomerne ho nahrubo nastrúhame po povrchu koláča. Vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme 35 - 40 minút.
Necháme dobre vychladnúť, posypeme stevionom alebo práškovým cukrom a nakrájame.
Koláčik nie je sladký, ale je mäkký, nadýchaný a s lahodnou chuťou. Výborný na oddych pri kávičke.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Ak sa niekomu bude zdať, že plnka je málo sladká, môže si pridať podľa chuti stevion alebo práškový cukor.
Jednoduchý kráľovský koláč - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore