utorok 10. februára 2015

Jablková torta

Jablková torta - recept
4 vajcia
50 g polohrubej špaldovej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
3 g stéviového cukru alebo 80 g práškového cukru
5 PL vody
5 PL oleja
štipka soli

Pudingová plnka:
250 ml mlieka
1 krémový prášok Zlatý klas
1 vanilínový cukor
2 - 3 PL trstinového cukru
25 g masla (izbovej teploty)
2 - 3 PL kyslej smotany 16%

Jablková plnka:
6 - 7 jabĺk
škoricový cukor
mletá škorica
4 - 5 PL mletých vlašských orechov
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky so stéviou vyšľaháme do peny. Postupne vmiešame vodu, olej a múku zmiešanú so sódou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto vylejeme do tortovej formy a pri teplote 170°C pečieme 15 - 17 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablkovú plnku: Očistené jablká nahrubo nastrúhame, dáme do hrnca, ochutíme škoricovým cukrom, škoricou a za stáleho miešania dusíme, kým sa neodparí všetká šťava. Odstavíme, necháme vychladnúť a vmiešame mleté orechy.
Pripravíme si pudingovú plnku: V mlieku dobre rozmiešame Zlatý klas, vanilínový a trstinový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu postupne vmiešame maslo a vznikne nám hladký krém. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Nakoniec dôkladne vmiešame kyslú smotanu.
Na vychladnutý tortový korpus najprv navrstvíme jablkovú plnku, na ktorú natrieme pudingovú plnku a dáme na pár hodín do chladu stuhnúť.
Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou alebo polejeme čokoládovou polevou.
Torta je šťavnatá, chutná, krásne vonia jablkami a nie je sladká. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Ak jablká majú veľa šťavy, tak ju z nich jemne vytlačíme, šťavu zlejeme a použijeme na osvieženie.
Jablková torta - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore