Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

štvrtok 8. októbra 2015

Domáce cesnakové kaiserky z ražného kvásku

Domáce cesnakové kaiserky z ražného kvásku - recept
200 g špaldovej celozrnnej múky
300 g ražnej tmavej chlebovej múky
2 ČL morskej soli
1 ČL mletej rasce
1 ČL sušeného cesnaku (podľa chuti)
1 ČL ľanových semienok
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého feniklu
cukor medzi prsty
cca 250 g ražného kvásku (novozakladaný kvások z 12 dňa)
280 ml teplej vody

Múky preosejeme, pridáme zvyšné suché ingrediencie a premiešame. Pridáme vodu, kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré je vláčne, jemné a pružné. Vypracované cesto párkrát poprekladáme a z cesta vytvarujeme bochník, ktorý zľahka pomúčime, prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 4 hodiny. Po 4 hodinách kysnutia cesto rozdelíme na menšie okrúhle a oválne bochníky, ktoré prikryjeme fóliou a necháme 15 minút v kľude. Potom každý malý bochníček premiesime/poprekladáme (pracujeme jemne, aby sme zbytočne nevytlačili vzduch) a z okrúhlych si vytvarujeme kaiserky a z oválnych vytvarujeme raženky. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pomocou rozprašovača ich postriekame vodou, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme hodinu až dve kysnúť, aby zväčšili svoj objem. Ku koncu kysnutia zapneme rúru na 200°C. Odstránime fóliu, pečivo potrieme vodou a posypeme rôznymi semiačkami. Predtým, ako vložíme plech do rúry, tak rúru 4 - 5 krát postriekame vodou z rozprašovača. Pečieme 15 - 20 minút podľa rúry. Necháme na mriežke vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Výrobky z ražného kvásku konzumujeme až na druhý deň. Kvások pracujem aj po dopečení to znamená, že z čerstvého vás zduje. Ja pečiem večer a ráno si dám na raňajky vlastné pečivo, ktoré neobsahuje žiadne "éčka".
Po chlebe som sa rozhodla na zmenu upiecť kaiserky a raženky z kvásku. Veď nie je nič lepšie, ako doma čerstvo upečené pečivo s chrumkavou kôrkou, krásnou vôňou a výbornou chuťou.
Kváskový chlieb a pečivo na zmenu chuti raz za čas vymením za nekvasený chlieb, ktorý je tiež chutný.
Domáce cesnakové kaiserky z ražného kvásku - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore