streda, 8. júna 2016

Anízový mazanec z ražného kvásku

Anízový mazanec z ražného kvásku - recept
400 g hladkej špaldovej múky
100 g ražnej chlebovej tmavej múky
štipka soli
7 - 8 PL trstinového cukru
1 vanilínový cukor
1 ČL mletého anízu
citrónová kôra
130 ml vlažného mlieka
150 g bieleho jogurtu izbovej teploty
120 g masla
2 žĺtky izbovej teploty
ražný kvások
sušené brusnice a hrozienka
1 vajce na potretie izbovej teploty
mandľové lupienky na posypanie

Príprava ražného kvásku na ďalšie použitie som písala v tomto recepte: Ražný grahamový kváskový chlieb.
Brusnice a hrozienka pokrájame na menšie kúsky, zalejeme rumom a necháme 10 - 15 odpočívať (ja som nechala z večera do rána).
Múky preosejeme, pridáme suché ingrediencie a premiešame. Vlejeme vlažné mlieko, jogurt, roztopené maslo (ale nie horúce), žĺtky, ražný kvások a nakoniec scedené hrozienka s brusnicami. Vypracujeme polotuhé nelepivé cesto. Vytvarujeme okrúhly bochník, ktorý preložíme do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie. Dobre uzavrieme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 4 hodiny podľa potreby. Vykysnutý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami, ktoré jemne zatlačíme do cesta a pomocou papiera prenesieme do okrúhlej formy. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ďalších 10 minút. Nakoniec teplotu znížime na 140°C a dopečieme cca 10 - 15 minút.
Upečený bochník pomocou papiera vyberieme z formy, papier odstránime a na mriežke ho necháme úplne vychladnúť.
Mazanec je krásne voňavý, veľmi chutný a svojou mäkkosťou a jemnosťou pripomína vianočku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Anízový mazanec z ražného kvásku - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore