Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 26. októbra 2016

Hruškový koláč s tvarohom

Hruškový koláč s tvarohom - recept
300 g hladkej špaldovej múky
3 ČL sódy bikarbóny
7 g stévie alebo 100 g práškového cukru (podľa chuti)
1 vanilínový cukor
2 ČL carobu alebo kakaa
150 g jemného mäkkého tvarohu (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
štipka soli
7 - 8 PL rozpusteného kokosového oleja

Tvarohová plnka:
350 g jemného mäkkého tvarohu (izbovej teploty)
250 g kyslej smotany (izbovej teploty)
1 vanilínový cukor
3 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 PL jemného kukuričného škrobu
trochu mletej škorice
3 vajcia (izbovej teploty)
8 - 9 hrušiek

Najprv si pripravíme hrušky, ktoré ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Vložíme do studenej vody, pridáme citrónovú šťavu, 4 PL trstinového cukru a kúsok celej škorice. Varíme takmer domäkka. Potom scedíme a na sitku ich necháme dobre odkvapkať a vychladnúť. Po vychladnutí na vypuklej strane urobíme nožom pár jemných zárezov.

Všetky suché ingrediencie na cesto preosejeme a premiešame. Pridáme tvaroh, vajíčko, olej a vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Na dosku si položíme papier na pečenie, na ktorom si vyvaľkáme cesto a prenesieme do hlbšieho plechu. Pomocou malého valčeka alebo rukami si cestom vyložíme aj boky plechu, aby plnka nevytiekla.

Príprava tvarohovej plnky: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, trstinový a vanilínový cukor dobre vymiešame. Primiešame tvaroh a kyslú smotanu. Pridáme trochu mletej škorice, kukuričný škrob a metličkou dôkladne premiešame, aby neboli hrudky. Nakoniec do tvarohovej masy zľahka primiešame vyšľahaný tuhý sneh. Hotovú tvarohovú plnku vylejeme na cesto v plechu, na ktorú poukladáme vedľa seba pripravené hrušky a jemne ich zatlačíme do plnky.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 minút. Po upečení koláč pomocou papiera preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Koláčik nie je veľmi sladký. Táto hrušková dobrota je vhodná na nedeľné popoludnie pri oddychu v kruhu rodiny a priateľov s dobrou šálkou kávy:)
Hruškový koláč s tvarohom - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore