Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 23. novembra 2016

Krúpkové rizoto

Krúpkové rizoto - recept
300 g jačmenných krúp
2 - 3 stredne veľké mrkvy
1 väčší petržlen
1 malý kaleráb a zeler
1 zeleninový bujón bez glutamanu
mletá rasca, kurkuma
olivový olej
1 cibuľa
250 g hnedých šampiňónov
1 červená a zelená paprika
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
2 - 3 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky.
Jačmenné krúpy na sitku dôkladne opláchne pod tečúcou vodou. Potom ich dáme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, zalejeme studenou vodou a na miernom ohni varíme domäkka. Počas varenia ochutíme zeleninovým bujónom, soľou, korením, rascou a kurkumou.
Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny, osolíme okoreníme a dusíme takmer domäkka. Potom pridáme papriky nakrájané na pásiky, premiešame a spolu dusíme domäkka, kým sa neodparí všetká tekutina a nakoniec dochutíme pretlačenými strúčikmi cesnaku.
Z uvarených jačmenných krúp ak treba zlejeme prebytočnú vodu, pridáme šampiňóny, posypeme petržlenovou vňaťou a zľahka premiešame.
Podávame s mrkvovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Jednoduché a chutné zdravé jedlo. Jačmenné krúpy majú priaznivé účinky na naše zdravie napr: podporujú trávenie a vyprázdňovanie, prečisťujú pečeň a žalúdok, detoxikujú tráviaci trakt, zvyšujú vylučovanie žlče, znižujú vysoký cholesterol, zabezpečujú dobrú kvalitu pokožky, normalizujú hladinu cukru v krvi. Ale aj obsahujú účinné látky, ako sú: voda, sacharidy, tuk vláknina, bielkoviny, zinok, selén, sodík, železo, mangán, fosfor, horčík, vápnik, meď, draslík, omega 3 a 6 kyseliny, luteín, cholín, vitamín B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovu. Myslím si, že to je dosť dôvodov na to, aby sme ich zaradili do svojho jedálnička.  Dajú sa pripraviť aj na sladko.
Krúpkové rizoto - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore