utorok, 13. decembra 2016

Makovo-citrónové rezy

Makovo-citrónové rezy - recept
3 vajcia
4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
2 PL citrónovej šťavy
4 PL polohrubej špaldovej múky
1 PL Solamylu
najemno postrúhaná citrónová kôra
cca 1/2 ČL sódy bikarbóny
ríbezľový alebo malinový lekvár
citrónový likér

Makové cesto:
3 vajcia
4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 ČL citrónovej šťavy
40 g semolínovej alebo hrubej múky
70 g mletého maku
1 ČL sódy bikarbóny
Citrónová plnka:
450 ml mlieka
4 - 5 PL trstinového cukru (podľa chuti)
šťava z 1 citróna
1 a 1/2 krémového prášku Zlatý klas
110 g masla (izbovej teploty)

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Do žĺtkovej hmoty postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, Solamylom a citrónovou kôrou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto rozotrieme na stredne veľký plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 8 - 10 minút.
Po vychladnutí odstránime papier, korpus pokvapkáme citrónovým likérom a potrieme lekvárom.
Makové cesto:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Do žĺtkovej hmoty postupne pridávame mletý mak zmiešaný s preosiatou múkou a sódou bikarbónou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto rozotrieme na rovnako veľký plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 8 - 10 minút. Opäť z vychladnutého korpusu odstránime papier a makový korpus položíme na prvý korpus potretý lekvárom a zľahka popritláčame.
Príprava citrónovej plnky: V 200 ml mlieka rozmiešame Zlaté klasy. Do zvyšného mlieka, pridáme cukor, citrónovú šťavu a za občasného miešania privedieme takmer do varu. Vlejeme rozmiešané Zlaté klasy a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a do horúcej kaše postupne pridávame kúsky masla a vyšľaháme na hladkú plnku. Necháme vychladnúť a občas premiešame.
Citrónovú plnku natrieme na makové cesto, posypeme strúhanou čokoládou a dáme do chladu stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame na rezy.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Tým, že rezy nie sú veľmi sladké sa zvýrazní ich príjemná citrónová chuť, ktorá pohladí chuťové poháriky svojou sviežosťou. Vhodné na každú príležitosť.
Makovo-citrónové rezy - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore