Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 25. januára 2017

Tvarohovo-makový koláč

Tvarohovo-makový koláč - recept
300 g hladkej špaldovej múky
1/2 prášku do pečiva
100 g práškového cukru
200 g masla izbovej teploty
1 vajce izbovej teploty
mleté orechy na posypanie

Makovo-jablková zmes:
280 g mletého maku
80 g trstinového cukru
5 jabĺk
mletá škorica
Smotanová plnka:
500 g kyslej smotany 18%
3 - 4 PL trstinového cukru
2 vanilínové cukry
5 vajec
2 práškové vanilkové pudingy

Tvarohová plnka:
900 g jemného mäkkého tvarohu
250 g kyslej smotany 16%
3 vajcia
3 - 4 PL trstinového cukru
2 vanilínové cukry
2 práškové vanilkové pudingy
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
1 PL citrónovej šťavy
Múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejeme. Premiešame, pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčko a vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať.

Zatiaľ si pripravíme všetky plnky. Príprava tvarohovej plnky: Tvaroh, kyslú smotanu, rozšľahané vajíčka, vanilínový a trstinový cukor a citrónovú kôru dôkladne vymiešame. Pridáme citrónovú šťavu, vsypeme vanilkový puding a dohladka vymiešame.
Makovo-jablková zmes: Očistené jablká nahrubo postrúhame, pridáme cukor, ochutíme mletou škoricou a premiešame. Vsypeme mletý mak a dôkladne premiešame.
Smotanová plnka: Vajíčka rozšľaháme a vymiešame s vanilínovým a trstinovým cukrom. Primiešame kyslú smotanu a nakoniec vsypeme vanilkový puding a spolu dôkladne zmiešame.

Na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a prenesieme na hlboký plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pomocou malého valčeka alebo prstami cesto mierne roztlačíme aj na boky plechu, aby nám nevytiekla plnka. Povrch cesta posypeme mletými orechmi, aby sa tvarohová plnka nepremočila. Makovo-jablkovú zmes pomocou čajovej lyžičky alebo rukou rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku. Smotanovú plnku opatrne nalejeme (ja som použila naberačku na omáčku) na makovo-jablkovú zmes. Vložíme do vyhriatej rúry 180°C a pečieme asi 45 - 50 minút. Po upečení koláč pomocou papiera vyberieme z plechu a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Koláč je veľmi chutný, krásne vonia tvarohom a makom a svojou chuťou pripomína zákusok Štedrák, ktorý sa pečie na Vianoce.
Tvarohovo-makový koláč - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore