Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 2. októbra 2018

Voňavý rumovo-datľový závin

Voňavý rumovo-datľový závin - recept
300 g hladkej špaldovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
80 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
120 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
2 - 3 PL mlieka

Datľová plnka:
200 g vykôstkovaných sušených datlí
100 ml rumu
20 g mliečnej čokolády
10 g bielej čokolády
1 ČL mletej škorice
25 g ghee

Múku, prášok do pečiva a práškovým cukrom preosejeme. Pridáme kúsky zmäknutého masla, ktoré zapracujeme do múky, aby nám vznikla mrvenička. Nakoniec pridáme vajíčko, mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme asi 60 minút stáť na chladnom mieste.

Medzitým si pripravíme plnku: Vykôstkované a pokrájané datle zalejeme rumom a necháme stáť 20 - 30 minút. Potom ich scedíme, vložíme do mixéra, pridáme trochu rumu a rozmixujeme na kašu. Datľovú zmes preložíme do misky, pridáme najemno nastrúhané obidve čokolády, mletú škoricu, ghee a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Nakoniec podľa chuti môžeme plnku dochutiť rumom, prípadne trstinový cukrom a dôkladne premiešame. Plnka by mala byť ľahko roztierateľná.

Oddýchnuté cesto necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote a potom ho ešte raz rukami prepracujeme. Na jemne pomúčenej doske cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, ktorý rovnomerne potrieme datľovou plnkou a stočíme. Hotový závin preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 20 - 25 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Potom servírujeme s kávou, čajom alebo kakaom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Kombinácia rumu a datlí má krásnu neopakovateľnú vôňu, ktorá pri pečení pripomína vôňu exotiky. Stačí sa na chvíľu zastaviť a posedieť si pri ňom a káve so svojimi blízkymi.
Datle môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím hrozienkami, figami, marhuľami...., ale s datľami je najlepší:) Mňam!
Voňavý rumovo-datľový závin - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore