Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 1. mája 2019

Karbonátky z bulguru a brokolicovo-karfiolový kuskus

Karbonátky z bulguru a brokolicovo-karfiolový kuskus - recept
230 g bulguru
210 g miešanej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
1 cibuľa, olivový olej
4 strúčiky cesnaku
zeleninový vývar
mletá rasca
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
korenie garam masala
cca 70 - 80 g strúhaného syra
3 vajcia
petržlenová vňať
ovsené vločky alebo hladká špaldová múka na zahustenie

Brokolicovo-karfiolový kuskus:
1 brokolica
1 karfiol
1 malá červená cibuľa
1 malá biela cibuľa
morská bylinková soľ, mleté čierne korenie
petržlenová vňať

Bulgur premyjeme vodou a na sitku necháme odkvapkať.
Zeleninu očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame.
Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a chvíľu opekáme. Prisypeme bulgur, ktorý krátko prehrejeme, pridáme strúhanú zeleninu, premiešame a všetko spolu chvíľu opekáme. Zalejeme vývarom tak, aby bol bulgur nad povrchom asi 1 cm zaliaty. Ochutíme soľou, rascou, mletým čiernym korením a korením garam masala. Premiešame, prikryjeme a na miernom ohni varíme domäkka, kým do bulguru nevsiakne všetká tekutina. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Do studeného bulguru dáme strúhaný syr, vajíčka, pretlačené 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a podľa potreby zahustíme vločkami alebo múkou. Vypracujeme husté cesto, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme koreninami. Zmes prikryjeme a dáme do chladu odležať najlepšie cez noc, aby sa suroviny chuťovo spojili.
Na druhý deň zo zmesi mokrými rukami vytvarujeme karbonátky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Karbonátky zvrchu potrieme olejom zmiešaným s mletou červenou paprikou a vo vyhriatej rúre na 190°C pečieme cca 20 minút. Potom karbonátky opäť potrieme olejom, otočíme a dopekáme cca 15 minút.

Brokolicovo-karfiolový kuskus: Brokolicu a karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme, vložíme do parného hrnca a krátko sparíme do polomäkka. Potom posekáme na konzistenciu kuskusu.
Na malom množstve olivového oleja orestujeme nakrájané obidve cibule, pridáme brokolicovo-karfiolový kuskus, osolíme, okoreníme, ochutíme petržlenovou vňaťou a všetko spolu chvíľu restujeme. Odstavíme, prikryjeme a necháme chvíľu postáť.
Karbonátky z bulguru podávame s brokolicovo-karfiolovým kuskusom, dressingom podľa chuti a zeleninovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Karbonátky sa dajú aj vypražiť v panvici na horúcom oleji.
Karbonátky z bulguru a brokolicovo-karfiolový kuskus - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore