Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 15. októbra 2019

Kváskový chlieb so syrom

Kváskový chlieb so syrom - recept
300 g pšeničnej tmavej chlebovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
2 ČL morskej soli
štipka cukru
1 ČL chlebového korenia
1 ČL ľanových semienok a sezamu
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL granulovaného cesnaku
ražný kvások
1 ČL mletej rasce
2 malé zemiaky uvarené v šupke (nemusia byť)
160 g čerstvého ovčieho syra alebo iný tvrdý syr
cca 280 ml teplej vody

Deň vopred si pripravíme ražný kvások, ktorý nájdete v tomto odkaze.
Múky preosejeme, pridáme všetky suché ingrediencie a spolu premiešame. Do pripravenej múky rukou zapracujeme nahrubo strúhané zemiaky a syr, aby sa zemiaky so syrom obalili do múky. Vlejeme vodu a kvások. V robote necháme vymiesiť nelepivé cesto. Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a párkrát ho poprekladáme. Vytvarujeme bochník, ktorý položíme do vhodnej nádoby, ktorú sme jemne potreli olivovým olejom, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť cca 2 hodiny. Po 2 hodinách kysnutia cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime/poprekladáme (pracujeme jemne, aby sme zbytočne nevytlačili vzduch), vytvarujeme bochník a položíme ho do nádoby vyloženej papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť cca 2 hodiny, aby cesto zväčšilo svoj objem.

Na dno rúry položíme nádobu s vodu, na mriežku položíme formu, v ktorej budeme piecť chlieb. Rúru zapneme na 200°C. Z vyhriatej rúry vyberieme teplú formu, do ktorej položíme aj s papierom vykysnutý bochník a žiletkou alebo nožom na povrchu urobíme pár rezov. Vložíme do rúry a pri teplote 200°C pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme cca 40 minút podľa potreby. Po 30tich minútach pečenia vyberieme z rúry nádobu s vodou, aby sa chlebík upiekol aj zospodu. Chlieb je upečený, keď zospodu po ňom klepneme a vydá dutý zvuk. Po upečení chlebík potrieme vodou, odstránime papier, položíme ho na mriežku, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Do cesta namiesto syra môžeme dať nadrobno nakrájané zelené a čierne olivy, prípadne pár lyžíc tekvicového pyré a získame inú vôňu a chuť chleba.
Kváskový chlieb so syrom - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore