Voňavé medovníčky
400 g špaldovej celozrnnej múky jemne mletej
130 g práškového cukru (podľa chuti)
110 g masla (izbovej teploty)
2 vajcia plus 1 na potretie (izbovej teploty)
1 - 2 PL rumu
3 PL tekutého medu
1 ČL sódy bikarbóny
zmes mletej škorice, anízu a klinčekov (množstvo podľa chuti)
mleté orechy na posypanie alebo mandľové lupienky
130 g práškového cukru (podľa chuti)
110 g masla (izbovej teploty)
2 vajcia plus 1 na potretie (izbovej teploty)
1 - 2 PL rumu
3 PL tekutého medu
1 ČL sódy bikarbóny
zmes mletej škorice, anízu a klinčekov (množstvo podľa chuti)
mleté orechy na posypanie alebo mandľové lupienky
Múku, práškový cukor a sódu preosejeme, pridáme zmes korenia a premiešame. Potom pridáme na kúsky nakrájané maslo a spracujeme na mrveničku. Nakoniec do cesta, pridáme zvyšné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 1 hodinu odstáť na chladnom mieste. Potom cesto na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 - 4 mm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mletými orechmi alebo do stredu medovníčkov jemne zatlačíme mandľové lupienky. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme asi 5 - 10 minút. Necháme vychladnúť.
Tieto medovníčky sú mäkké hneď po upečení.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Tieto medovníčky sú mäkké hneď po upečení.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Medovníky sú chutné vtedy, ak preosejeme múku, ale aj práškový cukor dvakrát, cesto bude ľahšie a vzdušnejšie. Zato netreba preháňať so sódou bikarbónou, stačí množstvo uvedené v recepte, inak sa medovníčky pri pečení roztečú a stratia vykrojený tvar.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára