Rumové šišky s makovou plnkou
500 g hladkej múky
30 g droždia
250 ml vlažného mlieka
7 lyžíc práškového cukru
1 vanilínový cukor
70 g roztopeného masla
1 vajce
4 lyžice rumu
1 lyžicu citrónovej šťavy
štipku soli
Plnka:
cca 190 g mletého maku
130 ml horúceho mlieka
2 - 3 jablká
2 - 3 PL jemný kryštálový cukor (podľa chuti)
mletá škorica
olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
30 g droždia
250 ml vlažného mlieka
7 lyžíc práškového cukru
1 vanilínový cukor
70 g roztopeného masla
1 vajce
4 lyžice rumu
1 lyžicu citrónovej šťavy
štipku soli
Plnka:
cca 190 g mletého maku
130 ml horúceho mlieka
2 - 3 jablká
2 - 3 PL jemný kryštálový cukor (podľa chuti)
mletá škorica
olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia pripravíme kvások. Potom ho dáme do preosiatej múky, pridáme rozšľahané vajce, štipku soli, vanilínový a zvyšný cukor, roztopené maslo, rum, citrónovú šťavu a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku: Mletý mak zmiešame s cukrom, polejeme horúcim mliekom a premiešame. Jablká očistíme, nahrubo postrúhame a ochutíme škoricu. Pridáme k maku a všetko spolu dôkladne premiešame.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm a pohárom povykrajujeme kolieska. Do stredu jedného kolieska dáme lyžičkou trochu plnky, prikryjeme ho druhým kolieskom a vykrojíme ešte raz, aby sa okraje spojili. Naplnené šišky necháme ešte chvíľu na doske kysnúť, potom ich na horúcom oleji vypražíme.
Šišky položíme na papierovú utierku a necháme ich odkvapkať z prebytočného tuku. Potom šišky posypeme práškovým cukrom.
Výborne chutné raňajky s bylinkový čajom, kakaom, prípadne s kávou.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Na obmenu receptu namiesto maku môžeme šišky naplniť dobrým lekvárom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára