Citrónové kolieska
450 g celozrnnej pšeničnej múky jemne mletej
250 g masla (izbovej teploty)
150 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
2 žĺtky (izbovej teploty)
1/2 ČL sódy bikarbóny
kôra z 2 citrónov
šťava z jedného a pol citróna (podľa chuti)
50 g mletých orechov na posypanie
lekvár na spájanie
250 g masla (izbovej teploty)
150 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
2 žĺtky (izbovej teploty)
1/2 ČL sódy bikarbóny
kôra z 2 citrónov
šťava z jedného a pol citróna (podľa chuti)
50 g mletých orechov na posypanie
lekvár na spájanie
Múku zmiešame so sódou bikarbónou, práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme nakrájané maslo a spracujeme na mrveničku. Nakoniec pridáme žĺtky, šťavu z citrónov a vypracujeme hladké cesto. Vypracované hladké cesto rukami trochu roztiahneme po pracovnej doske, dáme citrónovú kôru a zľahka ju zapracujeme do cesta. Hotové cesto prikryjeme fóliou a necháme asi 40 minút odležať na chladnom mieste. Potom cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 - 4 mm a formičkou vykrajujeme kolieska alebo iné tvary. Kolieska preložíme na suchý plech, potrieme ich rozšľahaným bielkom a posypeme orechmi. Dáme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme cca 7 - 10 minút.
Upečené a vychladnuté kolieska z plochej strany spájame lekvárom (to znamená, že orechová vrstva ide navrch, ale aj na spodok).
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Koláčiky sa príjemne rozplývajú na jazyku a sú plné vône a chuti citrónov. Vhodné na každú príležitosť.
Upečené a vychladnuté kolieska z plochej strany spájame lekvárom (to znamená, že orechová vrstva ide navrch, ale aj na spodok).
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Koláčiky sa príjemne rozplývajú na jazyku a sú plné vône a chuti citrónov. Vhodné na každú príležitosť.
Pozrite si podobný recept: Vianočné citrónové pečivo
0 komentárov:
Zverejnenie komentára