Jahňacina v pomarančovej marináde s karamelizovanou cibuľou
600 - 700 g jahňacieho mäsa
2 strúčiky cesnaku
Pomarančová marináda:
1 väčší pomaranč
2 PL pomarančovej šťavy
1 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL mletej čili papričky
2 ČL francúzskej alebo dijonskej horčice
3 PL medu
3 PL jemného kečupu
1 PL olivového oleja
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Karamelizovaná cibuľa:
olivový olej
3 červené cibule
2 - 3 ČL hnedého cukru
4 - 5 PL červeného vínneho octu
štipka soli
2 strúčiky cesnaku
Pomarančová marináda:
1 väčší pomaranč
2 PL pomarančovej šťavy
1 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL mletej čili papričky
2 ČL francúzskej alebo dijonskej horčice
3 PL medu
3 PL jemného kečupu
1 PL olivového oleja
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Karamelizovaná cibuľa:
olivový olej
3 červené cibule
2 - 3 ČL hnedého cukru
4 - 5 PL červeného vínneho octu
štipka soli
Jahňacie mäso umyjeme, osušíme, odblaníme, odstránime tuk a prešpikujeme cesnakom.
Pripravíme si pomarančovú marinádu: Pomaranč dôkladne umyjeme a osušíme. Najemno nastrúhame asi 1 a 1/2 PL pomarančovej kôry, ktorú preložíme do misky a pridáme ostatné suroviny na marinádu. Všetko spolu dobre zmiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. Do hotovej marinády vložíme pripravené kúsky mäsa, ktoré potrieme zo všetkých strán. Zakryjeme a necháme 12 hodín (najlepšie cez noc) odležať na chladnom mieste. Občas môžeme premiešať, aby sa marináda dostala na každý kúsok mäsa.
Na druhý deň pekáč potrieme olejom, položíme mriežku, na ktorú poukladáme kúsky mäsa, podlejeme trochou vody a prikryjeme. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme domäkka. Počas pečenia mäso polievame zvyšnou marinádou a výpekom.
Pripravíme si karamelizovanú cibuľu: Očistené cibule pokrájame na polkolieska a speníme na malom množstve olivového oleja. Pridáme cukor, ktorý za stáleho miešania necháme rozpustiť, prilejeme červený vínny ocot a varíme a zredukujeme dozhustnutia. Nakoniec dochutíme štipkou soli.
Mäso podávame na karamelizovanej cibuli a s varenými zemiakmi. Dobrú chuť!
Mäso je veľmi chutné a prevoňané pomarančovou arómou.
Poznámka: Namiesto jahňacieho mäsa môžeme použiť kuracie stehná alebo krídelká.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára