Kurča s pomarančmi
1 kurča
soľ, mleté čierne korenie
mletá rasca
korenie na pečené kura
cca 100 ml slepačieho vývaru
1 cibuľa
1 petržlen
1 - 2 mrkvy
olivový olej
Pomarančová omáčka:
3 pomaranče
1 limetka alebo citrón
1 - 2 PL trstinového cukru
4 PL balzamikového octu
4 PL pomarančového likéru
1/2 ČL pomarančového džemu (podľa chuti)
1 ČL čerstvého tymianu
maslo
soľ, mleté čierne korenie
mletá rasca
korenie na pečené kura
cca 100 ml slepačieho vývaru
1 cibuľa
1 petržlen
1 - 2 mrkvy
olivový olej
Pomarančová omáčka:
3 pomaranče
1 limetka alebo citrón
1 - 2 PL trstinového cukru
4 PL balzamikového octu
4 PL pomarančového likéru
1/2 ČL pomarančového džemu (podľa chuti)
1 ČL čerstvého tymianu
maslo
Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska, prípadne na kocky.
Kurča umyjeme, osušíme, rozdelíme na porcie, osolíme, okoreníme a uložíme do vymasteného pekáča. Porcie mäsa obložíme nakrájanou zeleninou a polejeme vývarom. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 200°C pečieme domäkka. Počas pečenia mäso polievame výpekom.
Medzitým si pripravíme pomarančovú omáčku: Dva pomaranče a limetku dôkladne umyjeme, osušíme, kôru najemno nastrúhame a ovocie odšťavíme. V menšom hrnci pri nízkej teplote skaramelizujeme cukor dozlatista. Pridáme ovocnú šťavu zmiešanú s balzamikovým octom, s nastrúhanou kôrou z ovocia a spolu varíme 15 - 20 minút. Do takmer hotovej omáčky prilejeme 2 - 3 PL výpeku z mäsa, necháme prejsť krátkym varom a odstavíme. Nakoniec pridáme pomarančový likér s džemom, dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. V prípade, ak je omáčka príliš riedka, zahustíme ju solamylom (1 PL solamylu rozpustíme v 2 PL studenej vody, zamiešame a povaríme).
Zvyšný pomaranč nakrájame na osminky a spolu s lístkami tymianu opečieme na masle.
Na tanieri porcie kurčaťa polejeme pomarančovou omáčkou a podávame s opečenými pomarančmi a kúskami zeleniny. Vhodná príloha varené zemiaky. Prajem dobrú chuť!
Pri príprave tohto chutného jedla nám kuchyňa krásne voňala pomarančmi.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára