Orechové rezy s kávou
5 vajec
1 bielok
100 g trstinového cukru (podľa chuti)
100 g mletých vlašských orechov
2 PL hladkej špaldovej múky
2 PL polohrubej špaldovej múky
1 prášok do pečiva
Kávový krém:
450 ml mlieka
1 krémový prášok Zlatý klas
3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilínový cukor
1 žĺtok
3 - 4 ČL instantnej kávy Nescafé (podľa chuti)
2 PL hladkej špaldovej múky
100 g masla (izbová teplota)
1 bielok
100 g trstinového cukru (podľa chuti)
100 g mletých vlašských orechov
2 PL hladkej špaldovej múky
2 PL polohrubej špaldovej múky
1 prášok do pečiva
Kávový krém:
450 ml mlieka
1 krémový prášok Zlatý klas
3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilínový cukor
1 žĺtok
3 - 4 ČL instantnej kávy Nescafé (podľa chuti)
2 PL hladkej špaldovej múky
100 g masla (izbová teplota)
Z piatich bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Päť žĺtkov, jeden bielok a trstinový cukor vyšľaháme do peny. Potom postupne vmiešame mleté orechy a obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180°C pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme kávový krém: V troche mlieka cca 200 ml dobre rozmiešame Zlatý klas, vanilínový cukor, žĺtok, kávu a múku. Zvyšné mlieko dáme do hrnca, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame na hladký krém. Pre jemnejšiu a lahodnejšiu chuť krému môžeme pridať dve lyžice jemného mäkkého tvarohu, ale musí mať izbovú teplotu, aby sa krém nesekol.
Kávový krém natrieme na vychladnutý orechový korpus. Povrch posypeme strúhanou čokoládou a sekanými orechmi. Dáme na niekoľko hodín do chladu stuhnúť a potom pokrájame.
Koláčik je s lahodnou chuťou, príjemne sa rozplýva na jazyku a preto je vhodný na nedeľné posedenie pri kávičke. Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára