Krehké mandľové kolieska
200 g hladkej špaldovej múky
180 g mletých mandlí
štipka soli
trocha sódy bikarbóny
100 g práškového cukru
1 ČL perníkového korenia
150 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
1 ČL rumu
pikantný džem na spájanie
čokoládová poleva
mleté mandle na posypanie
180 g mletých mandlí
štipka soli
trocha sódy bikarbóny
100 g práškového cukru
1 ČL perníkového korenia
150 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
1 ČL rumu
pikantný džem na spájanie
čokoládová poleva
mleté mandle na posypanie
Múku, práškový cukor, štipku soli, sódu bikarbónu a perníkové korenie preosejeme, pridáme mandle a premiešame. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčko, rum a vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu až dve odpočívať na chladnom mieste. Potom na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme (ak sa vám pri vaľkaní bude cesto lepiť na valček, položte naň fóliu) na hrúbku asi 3 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180°C pečieme 8 - 10 minút. Vychladnuté kolieska spojíme džemom, do ktorého môžeme vmiešať trochu rumu (deťom môžeme nahradiť pomarančovou šťavou). Spojené kolieska asi do polovice namočíme do čokoládovej polevy, posypeme mletými mandľami a necháme stuhnúť.
Prajem dobrú chuť!
Kolieska sú krásne voňavé, veľmi chutné a také jemné až sa príjemne rozplývajú na jazyku:)
Doba prípravy: Prajem dobrú chuť!
Kolieska sú krásne voňavé, veľmi chutné a také jemné až sa príjemne rozplývajú na jazyku:)
Poznámka: Do cesta môžeme pridať carobový prášok alebo kakao a formičkami s veľkonočnými alebo vianočnými motívmi vykrajujeme rôzne tvary. Ak nechceme mať všetky koláčiky iba plné, tak na spestrenie si môžeme vykrojiť jeden plný a druhý v strede s otvorom. Spojíme džemom a posypeme práškovým cukrom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára