pondelok, 27. decembra 2010

Štedrák z kysnutého cesta

Štedrák z kysnutého cesta - recept
Cesto:
550 g hrubej múky
200 ml mlieka
120 g masla
100 g kryštálového cukru
42 g droždia (1 kocka)
1 vanilínový cukor
3 žĺtky
strúhaná kôra z 1/2 citróna
20 g masla + 1 žĺtok na potretie
štipka soli

Orechová plnka:
180 g mletých orechov
200 ml mlieka
30 g strúhanky
80 g kryštálového cukru
1 vanilínový cukor
strúhaná kôra z 1/2 citróna

Maková plnka:
200 g mletého maku
200 ml mlieka
10 g masla
180 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
strúhaná kôra z 1/2 citróna

Tvarohová plnka:
300 g tvarohu
80 g práškového cukru
80 g masla
20 g hrozienok
2 žĺtky
2 bielky
1 vanilínový cukor
strúhaná kôra z 1/2 citróna

Lekvárová plnka:
200 g slivkového lekváru
strúhaná kôra z 1/2 citróna

Postup:
Z múky, droždia, masla, žĺtkov, kryštálového a vanilínového cukru, citrónovej kôry a soli vypracujeme polotuhé cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme na pomúčenej doske natenko na veľkosť plechu.

Na orechovú plnku prevaríme mlieko s práškovým a vanilínovým cukrom, s maslom a strúhanou citrónovou kôrou. Primiešame mleté orechy, strúhanku a necháme vychladnúť.
Na makovú plnku prevaríme mlieko s práškovým a vanilínovým cukrom, s maslom a strúhanou citrónovou kôrou. Primiešame mak a necháme vychladnúť.
Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh s cukrom, zmäknutým maslom, hrozienkami a so žĺtkami. Do masy zapracujeme sneh z bielkov, vanilínový cukor a citrónovou kôrou.

Na vymastený plech položíme prvý diel cesta, na ktorý nanesieme orechovú plnku. Prikryjeme cestom a nanesieme lekvárovú plnku. Zopakujeme vrstvu cesta, na ktoré rovnomerne nanesieme makovú plnku. Na ďalšie cesto dáme tvarohovú plnku a koláč zakončíme opäť plátom vyvaľkaného cesta. Povrch potrieme maslom rozšľahaným so žĺtkom. Dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme dozlatista cca 40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Je to výborný zákusok, ktorý sa pečie na Vianoce.
Štedrák z kysnutého cesta - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore