Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 9. decembra 2019

Linecký Štedrák

Linecký Štedrák - recept
450 g špaldovej polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
110 g práškového cukru
4 žĺtky
250 g masla
1 ČL carobu alebo kakaa
mleté mandle na posypanie

Tvarohová plnka:
780 g jemného mäkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
6 ČL práškového trstinového cukru (podľa chuti)
citrónová kôra z 1 citróna
1 PL Zlatého klasu
2 žĺtky

Maková plnka:
160 g mletého maku
1 vanilkový cukor, štipka škorice
2 ČL práškového trstinového cukru (podľa chuti)
1 PL Zlatého klasu
150 ml teplého mlieka
2 menšie jablká
Orechový sneh:
6 bielkov
5 PL trstinového cukru
110 g mletých orechov

Múku, práškový cukor a prášok do pečiva preosejeme, premiešame, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, ktoré zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Nakoniec pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Asi tretinu cesta oddelíme a primiešame carob. Obidve cestá dáme do mikroténového sáčka a odložíme na chvíľu do chladničky, kým si pripravíme plnky.
Všetky suroviny na tvarohovú plnku dôkladne zmiešame.
Maková plnka: Mletý mak, obidva druhy cukru, štipku mletej škorice a Zlatý klas zmiešame, zalejeme teplým mliekom a dôkladne premiešame. Nakoniec primiešame nahrubo strúhané jablká.
Orechový sneh: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého zľahka zamiešame mleté orechy.

Svetlé cesto položíme na papier na pečenie a rozvaľkáme na rozmer plechu. Preložíme do plechu a prstami alebo malým valčekom cestom mierne vyložíme aj boky plechu, aby plnky nevytiekli. Cesto posypeme mletými mandľami a rovnomerne navrstvíme tvarohovú plnku. Makovú plnku pomocou lyžičky rovnomerne porozdeľujeme na tvarohovú vrstvu. Na makovú vrstvu opatrne natrieme orechový sneh. Na orechový sneh rovnomerne nahrubo nastrúhame carobové cesto. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 30 - 35 minút. Po upečení koláč necháme chvíľu prechladnúť na plechu, potom ho pomocou papiera preložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Pozrite si podobný recept: Štedrák z kysnutého cesta
Tento koláčik, ktorý je chutný, voňavý a štedrý sa zvykne piecť na vianočné sviatky.
Linecký Štedrák - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore