Štedrák z kysnutého cesta
Cesto:
550 g hrubej múky
200 ml mlieka
120 g masla
100 g kryštálového cukru
42 g droždia (1 kocka)
1 vanilínový cukor
3 žĺtky
strúhaná kôra z 1/2 citróna
20 g masla + 1 žĺtok na potretie
štipka soli
550 g hrubej múky
200 ml mlieka
120 g masla
100 g kryštálového cukru
42 g droždia (1 kocka)
1 vanilínový cukor
3 žĺtky
strúhaná kôra z 1/2 citróna
20 g masla + 1 žĺtok na potretie
štipka soli
Orechová plnka: 180 g mletých orechov 200 ml mlieka 30 g strúhanky 80 g kryštálového cukru 1 vanilínový cukor strúhaná kôra z 1/2 citróna | Maková plnka: 200 g mletého maku 200 ml mlieka 10 g masla 180 g práškového cukru 1 vanilínový cukor strúhaná kôra z 1/2 citróna |
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu 80 g práškového cukru 80 g masla 20 g hrozienok 2 žĺtky 2 bielky 1 vanilínový cukor strúhaná kôra z 1/2 citróna | Lekvárová plnka: 200 g slivkového lekváru strúhaná kôra z 1/2 citróna |
Postup:
Z múky, droždia, masla, žĺtkov, kryštálového a vanilínového cukru, citrónovej kôry a soli vypracujeme polotuhé cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme na pomúčenej doske natenko na veľkosť plechu.
Na orechovú plnku prevaríme mlieko s práškovým a vanilínovým cukrom, s maslom a strúhanou citrónovou kôrou. Primiešame mleté orechy, strúhanku a necháme vychladnúť.
Na makovú plnku prevaríme mlieko s práškovým a vanilínovým cukrom, s maslom a strúhanou citrónovou kôrou. Primiešame mak a necháme vychladnúť.
Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh s cukrom, zmäknutým maslom, hrozienkami a so žĺtkami. Do masy zapracujeme sneh z bielkov, vanilínový cukor a citrónovou kôrou.
Na vymastený plech položíme prvý diel cesta, na ktorý nanesieme orechovú plnku. Prikryjeme cestom a nanesieme lekvárovú plnku. Zopakujeme vrstvu cesta, na ktoré rovnomerne nanesieme makovú plnku. Na ďalšie cesto dáme tvarohovú plnku a koláč zakončíme opäť plátom vyvaľkaného cesta. Povrch potrieme maslom rozšľahaným so žĺtkom. Dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme dozlatista cca 40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame.
Prajem dobrú chuť!
Pozrite si podobný recept: Linecký Štedrák
Je to výborný zákusok, ktorý sa pečie na Vianoce.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára