pondelok, 25. júla 2011

Grécka musaka

Grécka musaka - recept
2 - 3 veľké zemiaky
3 baklažány
150 ml olivového oleja
500 až 600 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie)
4 strúčiky cesnaku
1 veľká cibuľa
4 väčšie paradajky
3 PL paradajkového pretlaku
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletej škorice
2 bobkové listy

Bešamel:
75 g masla
50 g hladkej múky
600 ml mlieka
1/2 ČL mletého muškátového orieška
2 vajcia
70 g syra Parmezán
soľ, mleté čierne korenie

Baklažány umyjeme, osušíme, konce odrežeme a pozdĺžne nakrájame na hrubšie plátky, ktoré potrieme olivovým olejom a poukladáme ich na trocha vymastený plech. Potom ich trocha osolíme, okoreníme a dáme piecť na cca 15 minút do vyhriatej rúry na 190°C.
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a opekáme, kým nám mäso stmavne. Potom pridáme pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, olúpané a nadrobno nakrájané paradajky, bobkový list, rascu, škoricu, soľ, mleté čierne korenie, dobre premiešame a všetko spolu dusíme približne 20 minút.
Pripravíme si bešamel - maslo roztopíme, pridáme múku, urobíme svetlú zápražku, zalejeme studeným mliekom a za stáleho miešania varíme, kým nám nezhustne. Potom odstavíme z ohňa, pridáme rozšľahané vajíčka, polovicu syra a miešame, kým sa syr neroztopí. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou, korením a premiešame.
Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska, poukladáme ich do vymasteného pekáča, osolíme, okoreníme a vo vyhriatej rúre ich trocha opečieme. Potom na ne navrstvíme polovicu baklažánu, pridáme všetko mäso, ktoré rovnomerne rozotrieme, prikryjeme zvyšným baklažánom a celý povrch zalejeme bešamelovou omáčkou, ktorú posypeme zvyšným syrom. Takto pripravenú musaku vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme 30 minút.
Musaku podávame mierne vychladnutú (nie horúcu), vtedy sa uplatnia všetky jej chute.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Pozrite si podobný recept: Zeleninová musaka
Grécka musaka - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore