Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 25. novembra 2015

Ražný grahamový kváskový chlieb

Ražný grahamový kváskový chlieb - recept
200 g ražnej tmavej chlebovej múky
200 g pšeničnej tmavej chlebovej múky
100 g ražnej grahamovej múky
6 ČL jemných ovsených vločiek
1,5 ČL morskej soli
cukor medzi prsty
1 ČL čierneho a bieleho sezamu
1 ČL ľanových semienok
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
200 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
5 PL olivového oleja
ražný kvások
cca 150 ml teplej vody

Ráno vyberiem kvások z chladničky a nechám ho na kuchynskej linke dve hodiny stáť, aby sa ohrial. Potom ho "prikŕmim" tromi lyžicami ražnej tmavej chlebovej múky a asi 70 - 100 ml teplej vody podľa potreby, aby vzniklo husté tečúce cestíčko bez hrudiek (kvások miešam opačným koncom drevenej varešky, pretože nesmie prísť do styku s kovom). Prikryjem potravinovou fóliou, zagumičkujem, navrchu urobím špajdľou pár dierok a pri izbovej teplote ho nechám 10- 12 hodín pracovať.
Večer kvások v pohári premiešam. Asi jednu štvrtinu si z neho odlejeme do čistého pohára 720 ml, uzavriem a znova odložím do chladničky na ďalšie použitie. Zvyšný kvások opäť "prikŕmim" tým istým spôsobom ako ráno. Opäť prikryjem potravinovou fóliou, zagumičkujem a do rána nechám stáť na kuchynskej linke. Ráno je kvások krásne vyzretý má veľa bubliniek a ten použijem do cesta.

Múky preosejem, pridám ostatné suché ingrediencie a spolu premiešam. Vlejem vodu, pridám jogurt, olej a kvások. Miesením vypracujem mäkké, jemné, elastické a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložím na jemne pomúčenú pracovnú dosku a cesto párkrát ponaťahujem, poprekladám ho ako lístkové cesto a opäť premiesim. Vytvarujem okrúhly bochník, ktorý poprášim špaldovou hladkou múkou a preložím do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie a dno som jemne posypala špaldovými otrubami. Prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekdy viac, záleží to od toho, aký vyzretý je kvások. Ja mám pravidlo, že keď urobím do cesta prstom malú jamku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne.
Do rúry vložím nádobu s vodou a na mriežku položím okrúhlu formu, v ktorej budem piecť chlieb. Rúru zapnem na 200°C. Keď je rúra zohriata, vyberiem formu a vykysnutý bochník opatrne aj s papierom preložím do vyhriatej formy. Vložím do rúry a pri teplote 200°C pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 180°C a dopekám cca 45 - 50 minút. Asi po 30tich minútach pečenia z rúry vyberiem nádobu s vodou, aby sa chlieb upiekol aj zospodu.
Chlebík je vtedy upečený, keď zospodu po ňom klepnem a vydá dutý zvuk. Upečený chlieb potriem teplou vodou, zabalím do čistej utierky a na mriežke ho nechám úplne vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Ja pečiem večer a ráno ma v kuchyni čaká krásna vôňa a vlastný chlieb.
Doba prípravy:

Takto vyzerá môj druhý kváskový chlieb. Myslím, že sa mi vydaril vzhľadovo, ale aj chuťovo. Krásne vonia, výborne chutí, neobsahuje žiadne "éčka" a nie je nič lepšie, ako doma čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Taký sa nedá v obchode kúpiť!
Pri tomto recepte ostaneme, pretože nám chutí, len na zmenu budem striedať múky. Kváskový chlieb raz za čas vymením za nekvasený chlieb, ktorý je tiež chutný.
Ražný grahamový kváskový chlieb - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore