Ražný grahamový kváskový chlieb
200 g ražnej tmavej chlebovej múky
200 g pšeničnej tmavej chlebovej múky
100 g ražnej grahamovej múky
6 ČL jemných ovsených vločiek
1,5 ČL morskej soli
cukor medzi prsty
1 ČL čierneho a bieleho sezamu
1 ČL ľanových semienok
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
200 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
5 PL olivového oleja
ražný kvások
cca 150 ml teplej vody
200 g pšeničnej tmavej chlebovej múky
100 g ražnej grahamovej múky
6 ČL jemných ovsených vločiek
1,5 ČL morskej soli
cukor medzi prsty
1 ČL čierneho a bieleho sezamu
1 ČL ľanových semienok
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
200 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
5 PL olivového oleja
ražný kvások
cca 150 ml teplej vody
Ráno vyberiem kvások z chladničky a nechám ho na kuchynskej linke dve hodiny stáť, aby sa ohrial. Potom ho "prikŕmim" tromi lyžicami ražnej tmavej chlebovej múky a asi 70 - 100 ml teplej vody podľa potreby, aby vzniklo husté tečúce cestíčko bez hrudiek (kvások miešam opačným koncom drevenej varešky, pretože nesmie prísť do styku s kovom). Prikryjem potravinovou fóliou, zagumičkujem, navrchu urobím špajdľou pár dierok a pri izbovej teplote ho nechám 10- 12 hodín pracovať.
Večer kvások v pohári premiešam. Asi jednu štvrtinu si z neho odlejeme do čistého pohára 720 ml, uzavriem a znova odložím do chladničky na ďalšie použitie. Zvyšný kvások opäť "prikŕmim" tým istým spôsobom ako ráno. Opäť prikryjem potravinovou fóliou, zagumičkujem a do rána nechám stáť na kuchynskej linke. Ráno je kvások krásne vyzretý má veľa bubliniek a ten použijem do cesta.
Múky preosejem, pridám ostatné suché ingrediencie a spolu premiešam. Vlejem vodu, pridám jogurt, olej a kvások. Miesením vypracujem mäkké, jemné, elastické a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložím na jemne pomúčenú pracovnú dosku a cesto párkrát ponaťahujem, poprekladám ho ako lístkové cesto a opäť premiesim. Vytvarujem okrúhly bochník, ktorý poprášim špaldovou hladkou múkou a preložím do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie a dno som jemne posypala špaldovými otrubami. Prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekdy viac, záleží to od toho, aký vyzretý je kvások. Ja mám pravidlo, že keď urobím do cesta prstom malú jamku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne.
Do rúry vložím nádobu s vodou a na mriežku položím okrúhlu formu, v ktorej budem piecť chlieb. Rúru zapnem na 200°C. Keď je rúra zohriata, vyberiem formu a vykysnutý bochník opatrne aj s papierom preložím do vyhriatej formy. Vložím do rúry a pri teplote 200°C pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 180°C a dopekám cca 45 - 50 minút. Asi po 30tich minútach pečenia z rúry vyberiem nádobu s vodou, aby sa chlieb upiekol aj zospodu.
Chlebík je vtedy upečený, keď zospodu po ňom klepnem a vydá dutý zvuk. Upečený chlieb potriem teplou vodou, zabalím do čistej utierky a na mriežke ho nechám úplne vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Ja pečiem večer a ráno ma v kuchyni čaká krásna vôňa a vlastný chlieb.
Doba prípravy: Večer kvások v pohári premiešam. Asi jednu štvrtinu si z neho odlejeme do čistého pohára 720 ml, uzavriem a znova odložím do chladničky na ďalšie použitie. Zvyšný kvások opäť "prikŕmim" tým istým spôsobom ako ráno. Opäť prikryjem potravinovou fóliou, zagumičkujem a do rána nechám stáť na kuchynskej linke. Ráno je kvások krásne vyzretý má veľa bubliniek a ten použijem do cesta.
Múky preosejem, pridám ostatné suché ingrediencie a spolu premiešam. Vlejem vodu, pridám jogurt, olej a kvások. Miesením vypracujem mäkké, jemné, elastické a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložím na jemne pomúčenú pracovnú dosku a cesto párkrát ponaťahujem, poprekladám ho ako lístkové cesto a opäť premiesim. Vytvarujem okrúhly bochník, ktorý poprášim špaldovou hladkou múkou a preložím do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie a dno som jemne posypala špaldovými otrubami. Prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekdy viac, záleží to od toho, aký vyzretý je kvások. Ja mám pravidlo, že keď urobím do cesta prstom malú jamku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne.
Do rúry vložím nádobu s vodou a na mriežku položím okrúhlu formu, v ktorej budem piecť chlieb. Rúru zapnem na 200°C. Keď je rúra zohriata, vyberiem formu a vykysnutý bochník opatrne aj s papierom preložím do vyhriatej formy. Vložím do rúry a pri teplote 200°C pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 180°C a dopekám cca 45 - 50 minút. Asi po 30tich minútach pečenia z rúry vyberiem nádobu s vodou, aby sa chlieb upiekol aj zospodu.
Chlebík je vtedy upečený, keď zospodu po ňom klepnem a vydá dutý zvuk. Upečený chlieb potriem teplou vodou, zabalím do čistej utierky a na mriežke ho nechám úplne vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Ja pečiem večer a ráno ma v kuchyni čaká krásna vôňa a vlastný chlieb.
Takto vyzerá môj druhý kváskový chlieb. Myslím, že sa mi vydaril vzhľadovo, ale aj chuťovo. Krásne vonia, výborne chutí, neobsahuje žiadne "éčka" a nie je nič lepšie, ako doma čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Taký sa nedá v obchode kúpiť!
Pri tomto recepte ostaneme, pretože nám chutí, len na zmenu budem striedať múky. Kváskový chlieb raz za čas vymením za nekvasený chlieb, ktorý je tiež chutný.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára