piatok, 4. marca 2016

Špaldový kváskový chlieb s ovocím

Špaldový kváskový chlieb s ovocím - recept
200 g ražnej tmavej chlebovej múky
160 g špaldovej tmavej chlebovej múky
160 g špaldovej celozrnnej múky
1/2 ČL morskej soli
1 vanilínový cukor
7 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 ČL mletej škorice alebo mletý badyán
štipka mletého anízu
nastrúhaná citrónová kôra
120 g masla
cca 130 ml vlažného mlieka
150 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
2 žĺtky
ražný kvások
zmes sušeného ovocia podľa chuti hrozienka, brusnice, papája, slivky namočené v rume

Príprava kvásku na ďalšie použitie som písala v predchádzajúcom recepte, ktorý je tu.
Múky preosejeme, pridáme ostatné suché ingrediencie a spolu premiešame. Pridáme vlažné mlieko, jogurt, roztopené maslo (ale nie horúce), žĺtky, ražný kvások a nakoniec scedenú zmes sušeného ovocia. Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a cesto párkrát ponaťahujeme, poprekladáme, ako lístkové cesto a premiesime. Vytvarujeme podlhovastý alebo okrúhly bochník, ktorý preložíme do formy, (v ktorej budeme chlebík piecť) vyloženej papierom na pečenie, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 3 - 4 hodiny podľa potreby. Pri kysnutí kváskového cesta sa držím pravidla, keď do cesta prstom urobím malú jamku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne.
Vykysnutý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 5 - 7 minút. Potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ďalších 10 minút. Nakoniec teplotu znížime na 140°C a dopečieme cca 15 - 20 minút.
Upečený chlebík pomocou papiera vyberieme z formy, papier odstránime a na mriežke ho necháme úplne vychladnúť.
Chlebík krásne vonia škoricou, je mäkký, jemný a veľmi chutný. Ráno si ho natrieme maslom a džemom alebo medom a máme vynikajúce raňajky.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Sušené ovocie som najprv nakrájala nadrobno, potom som ich zaliala rumom, premiešala a prikryté nechala stáť z večera do rána.
Takto vyzerá môj sladký kváskový chlebík. Po klasickom chlebe som sa rozhodla na skúšku a zmenu upiecť kváskový chlebík nasladko a vydaril sa! Pri jeho pečení sa po kuchyni šírila krásna vôňa, tých všetkých ingrediencií, ktoré sa v ňom nachádzajú. Objavte radosť z doma upečeného chleba!
Špaldový kváskový chlieb s ovocím - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore