Kelová polievka so zemiakmi
1/2 stredne veľkej hlávky kelu
3 - 4 zemiaky
soľ, rasca, majorán
2 lyžice oleja
malý kúsok masla
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 kocka hovädzieho bujónu
voda, 1 žĺtok na zjemnenie
2 párky
3 - 4 zemiaky
soľ, rasca, majorán
2 lyžice oleja
malý kúsok masla
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 kocka hovädzieho bujónu
voda, 1 žĺtok na zjemnenie
2 párky
Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme posekaný strúčik cesnaku, očistené zemiaky pokrájané na malé kocky, rascu a trochu popražíme. Potom pridáme očistený umytý kel pokrájaný na rezance, premiešame a podlejeme najprv troškou horúcej vody a odokryté podusíme. Prilejeme vodu (podľa toho, koľko chceme mať polievky a akú hustú), posolíme, pridáme rozmrvenú kocku bujónu a varíme domäkka. Pred dovarením pridáme na kolieska pokrájané párky. Prichutíme majoránom, odstavíme a nakoniec ešte polievku zjemníme kúskom masla a žĺtkom rozhabarkovaným s lyžicou studenej vody. Dobre premiešame a môžeme podávať.
Doba prípravy: Dobrá rada: Kel obsahuje všetky vitamíny zo začiatku abecedy (A, B,C), vlákninu, z minerálov najmä vápnik a železo.Obsahuje však aj zapáchajúce látky a aby vyprchali, pripravujeme ho odkrytý. Kel netreba dlho variť, stačí 20-30 minút.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára