Makový a orechový závin
500 g hladkej múky
100 ml oleja
3 PL kryštálového cukru
1 kocka droždia
300 ml mlieka
1 prášok do pečiva
1 vajce
štipka soli
kôra z 1 citróna
100 ml oleja
3 PL kryštálového cukru
1 kocka droždia
300 ml mlieka
1 prášok do pečiva
1 vajce
štipka soli
kôra z 1 citróna
Maková plnka: 300 g mletého maku 150 g kryštálového cukru kôra z 1 citróna | Orechová plnka: 300 g mletých orechov 150 g kryštálového cukru, rum trochu vlažného mlieka |
Cesto: Droždie rozdrobíme v 300 ml vlažného mlieka pridáme trošku cukru a necháme vykvasiť.
Zmiešame hladkú múku, štipku soli, cukor, prášok do pečiva, olej a citrónovú kôru. Pridáme vajce, kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Plnky: Mak zmiešame s cukrom, zalejeme vlažným mliekom a pridáme citrónovú kôru.
Orechy zmiešame s vlažným mliekom a pridáme cukor a rum.
Cesto rozdelíme na 4 časti, vyvaľkáme, natrieme vychladnutými plnkami, zvinieme, dáme na vymastený plech a necháme asi 10 minút kysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme cca 15 minút pri teplote 175°C.
Výborný na raňajky alebo večeru s dobrým čajom, prípadne s kakaom. Dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára