Medové rožky
Kvások:
100 ml vlažného mlieka
30 g droždia
1 lyžička kryštálového cukru
Cesto:
500 g polohrubej múky
200 g masla alebo margarínu
2 lyžice medu
štipka soli
100 ml vlažného mlieka
1 vajce plus 1 vajce na potretie
Plnka:
4 lyžice medu, 100 g mletých orechov
práškový cukor na posypanie
100 ml vlažného mlieka
30 g droždia
1 lyžička kryštálového cukru
Cesto:
500 g polohrubej múky
200 g masla alebo margarínu
2 lyžice medu
štipka soli
100 ml vlažného mlieka
1 vajce plus 1 vajce na potretie
Plnka:
4 lyžice medu, 100 g mletých orechov
práškový cukor na posypanie
Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások.
Do misy preosejeme múku, pridáme 2 lyžice medu, zmäknuté maslo, vajíčko rozšľahané v mlieku, soľ, kvások a vypracujeme tuhšie kypré cesto.Trošku ho poprášime múkou, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Potom cesto rozdelíme na dve časti, na trochu pomúčenej doske vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm. Každý kruh rozkrájame na niekoľko trojuholníkov. Širšiu stranu trojuholníka jemne pokvapkáme medom (nesmie vytekať), posypeme mletými orechmi a zvinieme smerom k špici.
Poukladáme ich na vymastený plech, ohneme do tvaru rožka a necháme ešte chvíľu kysnúť.
Nakoniec ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme dozlatista asi 20 minút. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára