Kysnuté slivkové knedličky
500 g polohrubej výberovej múky
1 vajce, soľ
50 ml oleja
300 ml mlieka
30 g droždia
20 g kryštálového cukru
Na plnenie a posypanie:
500 g vykôstkovaných sliviek (aj viac)
drobný kockový cukor
trochu rumu
maslo, práškový cukor a mletý mak na posypanie
1 vajce, soľ
50 ml oleja
300 ml mlieka
30 g droždia
20 g kryštálového cukru
Na plnenie a posypanie:
500 g vykôstkovaných sliviek (aj viac)
drobný kockový cukor
trochu rumu
maslo, práškový cukor a mletý mak na posypanie
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.
Keď vykysne, pridáme ho do preosiatej múky s vajíčkom, olejom, osolíme, dôkladne vymiesime hladké cesto a necháme vykysnúť. Potom na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a pokrájame na štvorce. Do umytých a opatrne vykôstkovaných sliviek (aby sa pritom nerozpadli) vložíme po kocke cukru navlhčenej rumom (pre deti rum vynecháme), na každý štvorček dáme takto pripravenú slivku, zabalíme do tvaru guľky a necháme ešte krátko podkysnúť.
Knedličky varíme nad parou 7 až 10 minút, vyberieme na taniere, posypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Môžeme obmieňať s kakaom alebo strúhankou opraženou na masle s práškovým cukrom (dávame pozor, aby nezhorela, veľmi rýchlo sa pripáli).
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Slivkové knedličky sú v obľube v rôznych obmenách ale najpopulárnejšie sú zemiakové. Cesto na ne vypracujeme z 500 g zemiakov uvarených v šupke, olúpaných a pretlačených ešte zatepla, pridáme 1 vajce, štipku soli a 200 g hrubej múky. Rozvaľkáme, pokrájame na štvorčeky, naplníme vykôstkovanými slivkami a vytvarujeme guľky. Dáme variť do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú na povrch, tak ich vyberieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára