Zemiakový nákyp so slaninkou
1,5 kg zemiakov
250 g bryndze
150 g tvrdého syra
100 g oravskej slaniny
2 vajcia
300 ml kyslej smotany
1 PL polohrubej múky
soľ
nasekaná pažítka
maslo na vymastenie misy alebo pekáča
250 g bryndze
150 g tvrdého syra
100 g oravskej slaniny
2 vajcia
300 ml kyslej smotany
1 PL polohrubej múky
soľ
nasekaná pažítka
maslo na vymastenie misy alebo pekáča
Zemiaky uvaríme v šupe, necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme maslom a na dno rozložíme vrstvu nakrájaných zemiakov, ktoré posypeme na hrubo strúhaným syrom, nadrobíme bryndzu a ochutíme nakrájanou opečenou oravskou slaninkou. Postup zopakujeme, pokiaľ sa nám neminú všetky zemiaky. Vrstvenie ukončíme syrom, bryndzou a slaninkou.
Kyslú smotanu dobre rozmiešame s vajíčkami a s polohrubou múkou. Podľa chuti pridáme soľ (ak je bryndza slaná, tak nesolíme!). Zmesou polejeme pripravené zemiaky a dáme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme 30 až 40 minút.
Pred podávaním nákyp posypeme nasekanou pažítkou. Dobrú chuť!
Doba prípravy: Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme maslom a na dno rozložíme vrstvu nakrájaných zemiakov, ktoré posypeme na hrubo strúhaným syrom, nadrobíme bryndzu a ochutíme nakrájanou opečenou oravskou slaninkou. Postup zopakujeme, pokiaľ sa nám neminú všetky zemiaky. Vrstvenie ukončíme syrom, bryndzou a slaninkou.
Kyslú smotanu dobre rozmiešame s vajíčkami a s polohrubou múkou. Podľa chuti pridáme soľ (ak je bryndza slaná, tak nesolíme!). Zmesou polejeme pripravené zemiaky a dáme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme 30 až 40 minút.
Pred podávaním nákyp posypeme nasekanou pažítkou. Dobrú chuť!
Poznámka: Na obmenu receptu si môžete pripraviť plnené zemiaky takto: 8 väčších zemiakov uvaríme v šupe nie celkom domäkka, ošúpeme, kúsok zrežeme a vnútro vydlabeme lyžičkou. Z 200 g bryndze, 1 vajíčko, troška kyslej smotany, nasekanej pažítky a soli si dobre vymiešame bryndzovú plnku a naplníme s ňou vydlabané zemiaky. Poukladáme ich do vymastenej zapekacej misy a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára