Panenka s hubovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi
700 g bravčovej panenky
olivový olej
1 lyžička vegety
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej červenej papriky
kari korenie
grilovacie korenie
mletá rasca
olivový olej
1 lyžička vegety
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej červenej papriky
kari korenie
grilovacie korenie
mletá rasca
Na zemiaky: 800 g zemiakov 200 ml smotany na varenie 200 ml bieleho vína 1 veľká cibuľa 2 strúčiky cesnaku 4 vetvičky čerstvého tymianu 170 g tvrdého syra soľ a mleté čierne korenie 150 g masla | Hubová omáčka: 100 g čerstvých húb kuriatka.... 300 ml šľahačkovej smotany 1 menšia cibuľa 2 PL masla, soľ 1 PL hladkej múky, mleté biele korenie |
Z olivového oleja, vegety, pretlačeného cesnaku, papriky, rasce, kari a grilovacieho korenia si pripravíme marinádu.
Panenku odblaníme a odstránime tuk. Nakrájame ju na cca trojcentimetrové plátky a rukou ich naklepeme. Vložíme do marinády a necháme v chlade odležať aspoň 2 - 3 hodiny (najlepšie cez noc). Opekáme na rozpálenej panvici z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple.
Zemiaky: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na plátky.
Syr nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme smotanu, biele víno, nakrájanú cibuľu, cesnak, syr a vetvičky čerstvého tymianu. Zmes varíme niekoľko minút na miernom ohni. Z omáčky vyberieme vetvičky tymianu a zmes rozmixujeme ručným mixérom. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Plátky zemiakov poukladáme do zapekacej misy a zalejeme rozmixovanou smotanovou zmesou. Vložíme do vyhriatej rúry na 165°C a zapekáme približne hodinu, pokiaľ zemiaky nezmäknú a nevytvorí sa zlatohnedý povrch.
Hubová omáčka: Kuriatka dobre očistíme, umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame.
Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na masle, pridáme kuriatka a chvíľu smažíme. Podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. V smotane rozmiešame hladkú múku, zalejeme huby a za stáleho miešania necháme zovrieť. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Poznámka: Na hubovú omáčku môžeme použiť aj sušené huby, ktoré namočíme na 30 minút do studenej vody. Do hotovej omáčky môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára