Punčové rezy
3 x piškótové cesto zo 4 vajec
4 vajcia
200 g práškového cukru
6 lyžíc vody
200 g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
redší lekvár - jahodový, ríbezľový, malinový...
4 vajcia
200 g práškového cukru
6 lyžíc vody
200 g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
redší lekvár - jahodový, ríbezľový, malinový...
Punčový sirup: 100 ml vody 100 - 150 g kryštálového cukru podľa chuti 500 ml jahodový (alebo iný červený) sirup 100 ml rumu 1 punčová aróma šťava z 1 citróna | Poleva: 250 g práškového cukru 3 - 4 lyžice horúcej vody 2 lyžice citrónovej šťavy štipka potravinárskej červenej farby |
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a postupne po lyžiciach pridávame vodu. Potom po častiach primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 15 až 20 minút. Takto si upečieme 3 piškótové korpusy zo 4 vajec a necháme vychladnúť.
Spodné cesto natrieme hrubšou vrstvou lekváru, prikryjeme druhým cestom, ktorý rovnomerne polejeme punčovým sirupom. Povrch namočeného cesta potrieme tenkou vrstvou lekváru a prikryjeme tretím cestom. Koláč zaťažíme a necháme odstáť 12 hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
Na druhý deň na koláč natrieme polevu, ktorú necháme stuhnúť a koláč pokrájame na rezy.
Punčový sirup: Vodu prevaríme s kryštálovým cukrom a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť. Odstavíme, pridáme sirup, rum, punčovú arómu, citrónovú šťavu a necháme trocha vychladnúť. Ak treba sirup dosladíme a prifarbíme štipkou červeného farbiva.
Poleva: Preosiaty práškový cukor vymiešame s vodou, citrónovou šťavou a štipkou červeného farbiva.
1 komentárov:
Toto je klasika. Chutia mi!
Zverejnenie komentára