Jadranská torta
3 vajcia
1 bielok
4 PL vlažnej vody
4 PL oleja
50 g práškového cukru
60 g špaldovej múky
štipka sódy bikarbóny
1 - 2 ČL kakaa
1 bielok
4 PL vlažnej vody
4 PL oleja
50 g práškového cukru
60 g špaldovej múky
štipka sódy bikarbóny
1 - 2 ČL kakaa
Krém: 200 ml mlieka 75 g trstinového cukru 1 žĺtok 20 g maizeny 150 g masla (izbová teplota) 50 g mletých lieskových orieškov 300 ml smotany na šľahanie 1 vanilínový cukor 1 stužovač šľahačky 1 ČL práškového cukru | Poleva: 100 g čokolády na varenie 4 - 5 PL oleja |
Zo 4 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Tri žĺtka vyšľaháme do peny s práškovým cukrom. Pridáme vlažnú vodu a prešľaháme. Postupne pridávame múku zmiešanú so sódou bikarbónou a olej. Pridáme preosiate kakao a opäť premiešame. Nakoniec zľahka primiešame sneh. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a pri teplote 170°C pečieme cca 15 minút.
Pripravíme si krém: Trstinový cukor, maizenu a žĺtok dobre rozmiešame v mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame na hladký krém. Do krému pridáme vychladnuté nasucho opražené lieskové oriešky a premiešame. Krém nahrubo natrieme na vychladnutý korpus a necháme v chlade stuhnúť.
Smotanu na šľahanie so stužovačom, vanilínovým a práškovým cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu.
Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie s olejom a polejeme ňou povrch torty. Necháme stuhnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Pripravíme si krém: Trstinový cukor, maizenu a žĺtok dobre rozmiešame v mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame na hladký krém. Do krému pridáme vychladnuté nasucho opražené lieskové oriešky a premiešame. Krém nahrubo natrieme na vychladnutý korpus a necháme v chlade stuhnúť.
Smotanu na šľahanie so stužovačom, vanilínovým a práškovým cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu.
Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie s olejom a polejeme ňou povrch torty. Necháme stuhnúť.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára