Mramorový tvarohový koláč
100 g hladkej špaldovej múky
100 g polohrubej múky
100 g masla
1 vajce
2 PL práškového cukru
3 - 4 PL studenej vody podľa potreby
Tvarohová plnka:
500 g jemného mäkkého tvarohu
250 g kyslej smotany
2 vanilínové cukry
2 - 3 PL trstinového cukru (podľa chuti)
3 vajcia
100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50 - 60%
100 g polohrubej múky
100 g masla
1 vajce
2 PL práškového cukru
3 - 4 PL studenej vody podľa potreby
Tvarohová plnka:
500 g jemného mäkkého tvarohu
250 g kyslej smotany
2 vanilínové cukry
2 - 3 PL trstinového cukru (podľa chuti)
3 vajcia
100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50 - 60%
Obidve múky aj práškový cukor preosejeme, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kúsky, celé vajce a vypracujeme tuhé nelepivé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame studenú vodu. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 10 - 15 minút do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vystelieme ním dno, ale aj boky formy na pečenie, aby nevytiekla plnka. Popicháme vidličkou a pečieme asi 10 - 12 minút pri teplote 180°C.
Tvarohová plnka: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť.
Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, s vanilínovým a trstinovým cukrom. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Tvarohovú plnku rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice zamiešame mierne vychladnutú, no stále tekutú čokoládu.
Na predpečený korpus dáme do stredu 2 lyžice bielej plnky, presne do stredu masy zasa 2 lyžice tmavej plnky.....takto opakujeme, kým neminieme všetok obsah oboch plniek. Jednotlivé vrstvy sa pod ťarchou vrchných vrstiev pomaly roztekajú po celej ploche predpečeného korpusu. Vložíme späť do rúry a pri teplote 160°C pečieme 35 - 40 minút.
Hotový koláčik nie je veľmi sladký, je lahodnej chuti a s chrumkavým cestom sa výborne dopĺňajú. Dobrá mňamka ku kávičke. Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára