Maslovo-orechové rezy
Maslové cesto:
350 g špaldovej múky
1 prášok do pečiva
2 žĺtky
200 g masla
50 g stevion (podľa chuti)
2 PL kyslej smotany
malinový, ríbezľový lekvár (podľa chuti)
Orechové cesto:
50 g masla (izbovej teploty)
60 g stevion (podľa chuti)
200 ml mlieka
240 g mletých vlašských orechov
2 žĺtky
90 g polohrubej múky
4 bielky
350 g špaldovej múky
1 prášok do pečiva
2 žĺtky
200 g masla
50 g stevion (podľa chuti)
2 PL kyslej smotany
malinový, ríbezľový lekvár (podľa chuti)
Orechové cesto:
50 g masla (izbovej teploty)
60 g stevion (podľa chuti)
200 ml mlieka
240 g mletých vlašských orechov
2 žĺtky
90 g polohrubej múky
4 bielky
Pripravíme si orechové cesto: Stevion a maslo dobre vymiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Mlieko necháme zovrieť, odstavíme, prisypeme mleté orechy, premiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutej masy pridávame vymiešané maslo, žĺtky, múku a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Pripravíme si maslové cesto: Múku, stevion a prášok do pečiva spolu zmiešame. Pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladu. Potom cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto na plechu potrieme lekvárom, roztrieme orechové cesto a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného maslového cesta. Koláč vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme cca 35 - 40 minút. Po vychladnutí pokvapkáme čokoládovou polevou alebo posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
Hotový koláčik krásne vonia maslom a orechmi. Je veľmi chutný a nie je veľmi sladký.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Stevion môžeme nahradiť práškovým cukrom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára