Jablková torta
4 vajcia
50 g polohrubej špaldovej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
3 g stéviového cukru alebo 80 g práškového cukru
5 PL vody
5 PL oleja
štipka soli
50 g polohrubej špaldovej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
3 g stéviového cukru alebo 80 g práškového cukru
5 PL vody
5 PL oleja
štipka soli
Pudingová plnka: 250 ml mlieka 1 krémový prášok Zlatý klas 1 vanilínový cukor 2 - 3 PL trstinového cukru 25 g masla (izbovej teploty) 2 - 3 PL kyslej smotany 16% | Jablková plnka: 6 - 7 jabĺk škoricový cukor mletá škorica 4 - 5 PL mletých vlašských orechov |
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky so stéviou vyšľaháme do peny. Postupne vmiešame vodu, olej a múku zmiešanú so sódou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto vylejeme do tortovej formy a pri teplote 170°C pečieme 15 - 17 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablkovú plnku: Očistené jablká nahrubo nastrúhame, dáme do hrnca, ochutíme škoricovým cukrom, škoricou a za stáleho miešania dusíme, kým sa neodparí všetká šťava. Odstavíme, necháme vychladnúť a vmiešame mleté orechy.
Pripravíme si pudingovú plnku: V mlieku dobre rozmiešame Zlatý klas, vanilínový a trstinový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu postupne vmiešame maslo a vznikne nám hladký krém. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Nakoniec dôkladne vmiešame kyslú smotanu.
Na vychladnutý tortový korpus najprv navrstvíme jablkovú plnku, na ktorú natrieme pudingovú plnku a dáme na pár hodín do chladu stuhnúť.
Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou alebo polejeme čokoládovou polevou.
Torta je šťavnatá, chutná, krásne vonia jablkami a nie je sladká. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Žĺtky so stéviou vyšľaháme do peny. Postupne vmiešame vodu, olej a múku zmiešanú so sódou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto vylejeme do tortovej formy a pri teplote 170°C pečieme 15 - 17 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablkovú plnku: Očistené jablká nahrubo nastrúhame, dáme do hrnca, ochutíme škoricovým cukrom, škoricou a za stáleho miešania dusíme, kým sa neodparí všetká šťava. Odstavíme, necháme vychladnúť a vmiešame mleté orechy.
Pripravíme si pudingovú plnku: V mlieku dobre rozmiešame Zlatý klas, vanilínový a trstinový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu postupne vmiešame maslo a vznikne nám hladký krém. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Nakoniec dôkladne vmiešame kyslú smotanu.
Na vychladnutý tortový korpus najprv navrstvíme jablkovú plnku, na ktorú natrieme pudingovú plnku a dáme na pár hodín do chladu stuhnúť.
Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou alebo polejeme čokoládovou polevou.
Torta je šťavnatá, chutná, krásne vonia jablkami a nie je sladká. Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Ak jablká majú veľa šťavy, tak ju z nich jemne vytlačíme, šťavu zlejeme a použijeme na osvieženie.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára