Špaldovo-ražný chlieb
250 g celozrnnej špaldovej múky
250 g ražnej tmavej chlebovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
1 ČL sódy bikarbóny
1 a 1/2 ČL morskej soli
trstinového cukru medzi prsty
celá rasca
podľa chuti rôzne semiačka
400 g kyslej smotany alebo biely jogurt (izbovej teploty)
3 - 4 PL olivového oleja
cca 25 ml vlažnej vody (podľa potreby)
250 g ražnej tmavej chlebovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
1 ČL sódy bikarbóny
1 a 1/2 ČL morskej soli
trstinového cukru medzi prsty
celá rasca
podľa chuti rôzne semiačka
400 g kyslej smotany alebo biely jogurt (izbovej teploty)
3 - 4 PL olivového oleja
cca 25 ml vlažnej vody (podľa potreby)
Obidve múky spolu zmiešame, pridáme ostatné suché suroviny a spolu premiešame. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, olivový olej a vodu prilievame postupne podľa potreby. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 30 minút. Potom cesto premiesime ešte raz, vytvarujeme bochník, ktorý preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, opäť prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Nakoniec ho potrieme slanou vodou (môžeme posypať rôznymi semiačkami) a pri teplote 185°C pečieme 45 - 50 minút. Chlebík je upečený vtedy, keď zospodu po ňom klepneme a vydá dutý zvuk. Po upečení chlebík opäť potrieme vodou, prikryjeme čistou utierkou a na mriežke necháme vychladnúť. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Poznámka: Na dno rúry pred pečením chleba dáme nádobu s vodou. Po kaiserkách je to môj prvý nekvasený chlieb. Nevyzerá ako z obchodu, ale je zdravší ako kupovaný a chuťovo je výborný.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára