Kávové kolieska
500 g hladkej špaldovej múky
1/2 ČL prášku do pečiva
2 - 3 ČL mletej zrnkovej kávy
110 g práškového cukru (podľa chuti)
220 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
Kávová plnka:
160 ml uvarenej silnej zrnkovej kávy
30 g trstinového cukru (podľa chuti)
2 PL špaldovej polohrubej múky
125 g masla (izbovej teploty)
čokoládová poleva s kávou
1 - 2 ČL oleja
1/2 ČL prášku do pečiva
2 - 3 ČL mletej zrnkovej kávy
110 g práškového cukru (podľa chuti)
220 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
Kávová plnka:
160 ml uvarenej silnej zrnkovej kávy
30 g trstinového cukru (podľa chuti)
2 PL špaldovej polohrubej múky
125 g masla (izbovej teploty)
čokoládová poleva s kávou
1 - 2 ČL oleja
V preosiatej múke rozmiešame cukor, prášok do pečiva, kávu a maslo zľahka zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Pridáme žĺtok, vajíčko a vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať na chladnom mieste. Vychladené cesto rozvaľkáme a pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme 7 - 10 minút.
Kávová plnka: Vlažnú zrnkovú kávu prefiltrujeme, pridáme cukor, múku a kuchynskou metličkou dôkladne rozmiešame, aby sme nemali hrudky a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a do horúcej kaše postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
Na polovicu vychladnutých koliesok natrieme kávovú plnku a spojíme zvyšnými kolieskami. Povrch spojených koliesok polejeme pripravenou kávovo-čokoládovou polevou a ozdobíme podľa fantázie.
Kolieska sú voňavé s chuťou kávy a príjemne sa rozplývajú na jazyku.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Do tmavej čokoládovej polevy môžeme pridať 2 - 3 ČL Nescafé, tá sa nám v čokoláde nerozpustí, ale čokoláde dodá príjemnú kávovú chuť. Prípadne do bielej a ruby čokoládovej polevy dáme cca 1 - 2 ČL zrnkovej kávy získame nielen krásny efekt, ale aj vôňu a chuť kávy:) Mňam!!! Zo zrnkovej kávy je čoko poleva chutnejšia, aspoň pre mňa, ale každý podľa svojej chuti.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára