Orechové rezy s farebnými plnkami
Orechové cesto (2-krát):
4 vajcia
4 PL trstinového cukru
1 vanilínový cukor
80 g polohrubej špaldovej múky
štvrť lyžičky prášku do pečiva
15 g mletých orechov
1 PL vlažnej vody
Čokoládová poleva:
120 g čokolády na varenie 52% kakaa
2- 3 PL oleja
4 vajcia
4 PL trstinového cukru
1 vanilínový cukor
80 g polohrubej špaldovej múky
štvrť lyžičky prášku do pečiva
15 g mletých orechov
1 PL vlažnej vody
Plnka: 1 L mlieka 4 PL trstinového cukru (podľa chuti) 1 vanilínový cukor 3 krémové prášky Zlatý klas 200 g masla (izbovej teploty) 6 PL mletých vlašských orechov 1 - 2 PL tuzemského umu 20 g čokolády na varenie 52% kakaa 2 - 3 PL vaječného likéru | Carobové cesto: 4 vajcia 4 PL trstinového cukru 1 vanilínový cukor 80 g polohrubej špaldovej múky štvrť lyžičky prášku do pečiva 15 g mletých orechov 2 ČL carobu alebo kakaa 1 PL vlažnej vody |
120 g čokolády na varenie 52% kakaa
2- 3 PL oleja
Orechové cesto:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky, trstinový a vanilínový cukor vyšľaháme dopenista. Pridáme vodu, opäť prešľaháme a postupne zľahka vmiešame sneh, múku zmiešanú s práškom do pečiva a orechy. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme 7 - 10 minút.
Z rovnakých surovín a postupu upečieme ešte jedno orechové cesto.
Carobové cesto má rovnaký postup, len k orechom primiešame carob. Všetky tri korpusy necháme vychladnúť.
Príprava plnky: Z mlieka, trstinového cukru a zo Zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť a občas premiešame. Maslo vyšľaháme s vanilínovým cukrom, pridáme um, orechy a postupne pridávame do vychladnutej kaše a vymiešame na hladkú plnku. Plnku si rozdelíme na dve polovice. Do jednej zašľaháme roztopenú a mierne vychladnutú čokoládu, do druhej vaječný likér.
Vychladnuté korpusy pokvapkáme umom.
Na prvý orechový korpus natrieme čokoládovú plnku, priložíme carobový korpus a natrieme likérovú plnku, ktorú prikryjeme druhým orechovým korpusom. Koláč mierne zaťažíme a dáme na pár hodín do chladu stuhnúť. Potom polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí pokrájame na rezy alebo kocky. Ozdobíme mletými orechmi a lístkami stévie.
Prajem dobrú chuť!
Hotový koláčik je svieži, lahodný, príjemne sa rozplýva na jazyku, nie je veľmi sladký a pri dobrej kávičke je to hotová mňamka:) Vhodný na slávnostné chvíle v kruhu rodiny a priateľov.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára