Zemiakovo-cibuľový kváskový chlieb
200 g tmavej špaldovej chlebovej múky
200 g tmavej ražnej chlebovej múky
100 g pšeničnej celozrnnej múky
1 stredne veľká cibuľa
2 stredne veľké zemiaky
1 a 1/2 ČL morskej soli
medzi prsty trstinového cukru
10 ČL jemných ovsených vločiek
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
1 ČL provensálskych byliniek
1 ČL biely a čierny sezam
1 ČL ľanových semiačok
150 ml teplej vody
200 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
4 PL olivového oleja
ražný kvások
200 g tmavej ražnej chlebovej múky
100 g pšeničnej celozrnnej múky
1 stredne veľká cibuľa
2 stredne veľké zemiaky
1 a 1/2 ČL morskej soli
medzi prsty trstinového cukru
10 ČL jemných ovsených vločiek
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
1 ČL provensálskych byliniek
1 ČL biely a čierny sezam
1 ČL ľanových semiačok
150 ml teplej vody
200 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
4 PL olivového oleja
ražný kvások
Prípravu ražného kvásku na ďalšie použite nájdete v tomto recepte: Ražný grahamový kváskový chlieb.
Na malom množstve olivového oleja orestujeme dosklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Necháme vychladnúť (pripravíme deň vopred).
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Vodu zlejeme, necháme vyhladnúť, na druhý deň ošúpeme a nahrubo postrúhame.
Múky preosejeme, pridáme všetky suché ingrediencie a premiešame. Potom do pripravenej múky zapracujeme zemiaky a cibuľu. Prilejeme vodu, pridáme biely jogurt, olej a kvások. Miesením vypracujeme jemné, hladké a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, ruky jemne naolejujeme a cesto párkrát ponaťahujeme, poprekladáme ako lístkové cesto a opäť premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý preložíme do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie jemne posypaný špaldovými otrubami. Bochník zvrchu posypeme hladkou špaldovou múkou, misku dobre uzavrieme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 - 4 hodiny podľa potreby.
Na dno rúry položíme nádobu s vodou a na mriežku položíme formu, v ktorej budeme piecť chlieb. Rúru zapneme na 200°C. Z vyhriatej rúry vyberieme teplú formu, do ktorej preložíme aj s papierom vykysnutý bochník. Vložíme do rúry a pri teplote 200°C pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C pečieme 45 - 50 minút. Po 30 minútach pečenia vyberieme z rúry nádobu s vodou, aby sa chlebík upiekol aj zospodu.
Chlebík je upečený vtedy, keď zospodu po ňom klepneme a vydá dutý zvuk.
Upečený chlieb potrieme teplou vodou, odstránime papier, zabalíme do čistej utierky a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Nie je nič lepšie, ako domáci kváskový chlieb, ktorý je chutný a krásne voňavý:)
Doba prípravy: Na malom množstve olivového oleja orestujeme dosklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Necháme vychladnúť (pripravíme deň vopred).
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Vodu zlejeme, necháme vyhladnúť, na druhý deň ošúpeme a nahrubo postrúhame.
Múky preosejeme, pridáme všetky suché ingrediencie a premiešame. Potom do pripravenej múky zapracujeme zemiaky a cibuľu. Prilejeme vodu, pridáme biely jogurt, olej a kvások. Miesením vypracujeme jemné, hladké a nelepivé cesto. Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, ruky jemne naolejujeme a cesto párkrát ponaťahujeme, poprekladáme ako lístkové cesto a opäť premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý preložíme do misky-kysky vyloženej papierom na pečenie jemne posypaný špaldovými otrubami. Bochník zvrchu posypeme hladkou špaldovou múkou, misku dobre uzavrieme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 - 4 hodiny podľa potreby.
Na dno rúry položíme nádobu s vodou a na mriežku položíme formu, v ktorej budeme piecť chlieb. Rúru zapneme na 200°C. Z vyhriatej rúry vyberieme teplú formu, do ktorej preložíme aj s papierom vykysnutý bochník. Vložíme do rúry a pri teplote 200°C pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C pečieme 45 - 50 minút. Po 30 minútach pečenia vyberieme z rúry nádobu s vodou, aby sa chlebík upiekol aj zospodu.
Chlebík je upečený vtedy, keď zospodu po ňom klepneme a vydá dutý zvuk.
Upečený chlieb potrieme teplou vodou, odstránime papier, zabalíme do čistej utierky a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Nie je nič lepšie, ako domáci kváskový chlieb, ktorý je chutný a krásne voňavý:)
Na zmenu som sa rozhodla upiecť chlebík so zemiakmi s príchuťou a vôňou cibule. Stačí do cesta pridať pár surovín navyše a získame inú vôňu a chuť chleba. Oplatilo sa to vyskúšať a so zemiakmi je striedka chleba vláčnejšia.
Pozrite si podobný recept: Kapustový kváskový chlieb.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára