Makovo-citrónové rezy
3 vajcia
4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
2 PL citrónovej šťavy
4 PL polohrubej špaldovej múky
1 PL Solamylu
najemno postrúhaná citrónová kôra
cca 1/2 ČL sódy bikarbóny
ríbezľový alebo malinový lekvár
citrónový likér
4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
2 PL citrónovej šťavy
4 PL polohrubej špaldovej múky
1 PL Solamylu
najemno postrúhaná citrónová kôra
cca 1/2 ČL sódy bikarbóny
ríbezľový alebo malinový lekvár
citrónový likér
Makové cesto: 3 vajcia 4 PL trstinového cukru (podľa chuti) 1 ČL citrónovej šťavy 40 g semolínovej alebo hrubej múky 70 g mletého maku 1 ČL sódy bikarbóny | Citrónová plnka: 450 ml mlieka 4 - 5 PL trstinového cukru (podľa chuti) šťava z 1 citróna 1 a 1/2 krémového prášku Zlatý klas 110 g masla (izbovej teploty) |
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Do žĺtkovej hmoty postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, Solamylom a citrónovou kôrou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto rozotrieme na stredne veľký plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 8 - 10 minút.
Po vychladnutí odstránime papier, korpus pokvapkáme citrónovým likérom a potrieme lekvárom.
Makové cesto:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Do žĺtkovej hmoty postupne pridávame mletý mak zmiešaný s preosiatou múkou a sódou bikarbónou. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Cesto rozotrieme na rovnako veľký plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 8 - 10 minút. Opäť z vychladnutého korpusu odstránime papier a makový korpus položíme na prvý korpus potretý lekvárom a zľahka popritláčame.
Príprava citrónovej plnky: V 200 ml mlieka rozmiešame Zlaté klasy. Do zvyšného mlieka, pridáme cukor, citrónovú šťavu a za občasného miešania privedieme takmer do varu. Vlejeme rozmiešané Zlaté klasy a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a do horúcej kaše postupne pridávame kúsky masla a vyšľaháme na hladkú plnku. Necháme vychladnúť a občas premiešame.
Citrónovú plnku natrieme na makové cesto, posypeme strúhanou čokoládou a dáme do chladu stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame na rezy.
Prajem dobrú chuť!
Tým, že rezy nie sú veľmi sladké sa zvýrazní ich príjemná citrónová chuť, ktorá pohladí chuťové poháriky svojou sviežosťou. Vhodné na každú príležitosť.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára