Šošovicová nátierka so zeleninou
150 g šošovice
150 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler a petržlen)
celé korenie, borievka a bobkový list
50 g Ramy
50 g čerstvého ovčieho syra
3 vajcia uvarené natvrdo
morská bylinková soľ
mletá rasca
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok
1/2 ČL granulovaného cesnaku
kúsok póru cca 8 - 10 cm
čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať, prípadne kôpor
150 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler a petržlen)
celé korenie, borievka a bobkový list
50 g Ramy
50 g čerstvého ovčieho syra
3 vajcia uvarené natvrdo
morská bylinková soľ
mletá rasca
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok
1/2 ČL granulovaného cesnaku
kúsok póru cca 8 - 10 cm
čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať, prípadne kôpor
Suchú šošovicu opláchneme na sitku studenou vodou. Vložíme do hrnca, zalejeme ju vriacou vodou a varíme najviac 3 minúty. Potom prikryjeme a na chladnom mieste necháme stáť do druhého dňa. Týmto trikom odstránime 90% nestráviteľných cukrov, ktoré sú zodpovedné za zvýšenú tvorbu plynov (platí to pri všetkých strukovinách).
Na druhý deň vodu zo šošovice zlejeme, zalejeme ju väčším množstvom čistej studenej vody, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Do hrnca vložíme aj vrecúško alebo gázu so zabalenými koreninami (celé korenie, borievka a bobkový list). Prikryjeme a varíme domäkka. Potom scedíme (nálev si odložíme) a zeleninu so šošovicou necháme vychladnúť.
Potom osolíme, okoreníme, posypeme rascou, granulovaným cesnakom, pridáme Ramu, najemno nastrúhaný ovčí syr, muškátový oriešok a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak je nátierka moc hustá prilejeme si trochu nálevu a premixujeme. Nakoniec do nátierky zľahka vmiešame nadrobno nakrájaný pór, nadrobno nasekané vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku, prípadne kôpor. Hotovú nátierku odložíme do chladničky, aby sa suroviny chuťovo spojili.
Podávame s tmavým chlebom alebo pečivom a s čerstvou zeleninou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Na druhý deň vodu zo šošovice zlejeme, zalejeme ju väčším množstvom čistej studenej vody, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Do hrnca vložíme aj vrecúško alebo gázu so zabalenými koreninami (celé korenie, borievka a bobkový list). Prikryjeme a varíme domäkka. Potom scedíme (nálev si odložíme) a zeleninu so šošovicou necháme vychladnúť.
Potom osolíme, okoreníme, posypeme rascou, granulovaným cesnakom, pridáme Ramu, najemno nastrúhaný ovčí syr, muškátový oriešok a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak je nátierka moc hustá prilejeme si trochu nálevu a premixujeme. Nakoniec do nátierky zľahka vmiešame nadrobno nakrájaný pór, nadrobno nasekané vajíčka a nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku, prípadne kôpor. Hotovú nátierku odložíme do chladničky, aby sa suroviny chuťovo spojili.
Podávame s tmavým chlebom alebo pečivom a s čerstvou zeleninou.
Prajem dobrú chuť!
Pozrite si podobný recept: Šošovicová nátierka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára