Marinovaná jahňacina
800 - 900 g jahňacieho mäsa
cca 500 ml acidofilného mlieka
cca 100 ml olivového oleja
5 - 6 strúčikov cesnaku
1 červená cibuľa
1 PL jablčného octu
1 - 2 PL javorového sirupu podľa chuti
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
grilovacie korenie bez glutamanu
mletá škorica
sušené oregano
nasekaná čerstvá mäta alebo petržlenová vňať
cca 500 ml acidofilného mlieka
cca 100 ml olivového oleja
5 - 6 strúčikov cesnaku
1 červená cibuľa
1 PL jablčného octu
1 - 2 PL javorového sirupu podľa chuti
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
grilovacie korenie bez glutamanu
mletá škorica
sušené oregano
nasekaná čerstvá mäta alebo petržlenová vňať
Z jahňacieho mäsa odstránime mastné kúsky a odblaníme. Opracované mäso umyjeme a osušíme.
Acidofilné mlieko dôkladne vymiešame s olivovým olejom, vmiešame pretlačené strúčiky cesnaku a najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme jablčný ocot a podľa chuti ochutíme ostatnými ingredienciami. Dôkladne premiešame a do hotovej marinády vložíme porcie mäsa. Nádobu uzavrieme a necháme mäso marinovať v chladničke do druhého dňa (najlepšie cez noc).
Na druhý deň mäso z marinády vyberieme a vložíme do jemne vymasteného pekáča. Podlejeme trochou marinády a mäsko ešte zvrchu jemne posypeme grilovacím korením. Pekáč prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 200°C pečieme asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme domäkka. Počas pečenia mäso polievame výpekom, prípadne ak treba podlejeme zvyškom marinády.
Po upečení je mäsko veľmi chutné, jemné, šťavnaté a mäkučké.
Na tanieri mäso pokvapkáme výpekom, podávame so zemiakmi a cviklovým šalátom s pomarančom, prípadne s hlávkovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Acidofilné mlieko dôkladne vymiešame s olivovým olejom, vmiešame pretlačené strúčiky cesnaku a najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme jablčný ocot a podľa chuti ochutíme ostatnými ingredienciami. Dôkladne premiešame a do hotovej marinády vložíme porcie mäsa. Nádobu uzavrieme a necháme mäso marinovať v chladničke do druhého dňa (najlepšie cez noc).
Na druhý deň mäso z marinády vyberieme a vložíme do jemne vymasteného pekáča. Podlejeme trochou marinády a mäsko ešte zvrchu jemne posypeme grilovacím korením. Pekáč prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 200°C pečieme asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme domäkka. Počas pečenia mäso polievame výpekom, prípadne ak treba podlejeme zvyškom marinády.
Po upečení je mäsko veľmi chutné, jemné, šťavnaté a mäkučké.
Na tanieri mäso pokvapkáme výpekom, podávame so zemiakmi a cviklovým šalátom s pomarančom, prípadne s hlávkovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Táto marináda je vhodná aj na hydinové mäso.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára