Tvarohový koláč s hruškami
300 g hladkej špaldovej múky
3 ČL jedlej sódy bikarbóny
6 g stévie alebo 100 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
štipka soli
150 g jemného mäkkého tvarohu
1 vajce
7 - 8 PL rozpusteného masla
Tvarohová plnka:
3 vajcia
1 vanilínový cukor
3 - 4 PL trstinového cukru podľa chuti
350 g jemného mäkkého tvarohu
200 g kyslej smotany 14%
štipka mletej škorice
2 ČL carobu alebo kakaa
1 PL jemného kukuričného škrobu
3 - 4 hrušky
šťava z polovice citróna
3 - 4 PL trstinového cukru
kúsok celej škorice
3 ČL jedlej sódy bikarbóny
6 g stévie alebo 100 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
štipka soli
150 g jemného mäkkého tvarohu
1 vajce
7 - 8 PL rozpusteného masla
Tvarohová plnka:
3 vajcia
1 vanilínový cukor
3 - 4 PL trstinového cukru podľa chuti
350 g jemného mäkkého tvarohu
200 g kyslej smotany 14%
štipka mletej škorice
2 ČL carobu alebo kakaa
1 PL jemného kukuričného škrobu
3 - 4 hrušky
šťava z polovice citróna
3 - 4 PL trstinového cukru
kúsok celej škorice
Najprv si pripravíme hrušky, ktoré ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Vložíme ich do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Uvaríme domäkka, potom scedíme a na sitku necháme odkvapkať a vychladnúť. Vychladnuté hrušky nakrájame na malé kocky.
Múku, stéviu a sódu bikarbónu preosejeme, pridáme vanilínový cukor, štipku soli a premiešame. Do múčnej zmesi pridáme tvaroh, rozšľahané vajíčko a maslo. Vypracujeme hladké, lesklé a nelepivé cesto, ktoré necháme na chvíľu odpočívať stačí, kým si pripravíme plnku.
Tvarohová plnka: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, trstinový a vanilínový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu a dôkladne premiešame so žĺtkami. Potom dáme štipku mletej škorice, carob, kukuričný škrob a metličkou opäť dôkladne premiešame, aby neboli hrudky.
Na dosku položíme papier na pečenie, na ktorom vyvaľkáme odležané cesto a preložíme ho aj s papierom do hlbšieho plechu. Pomocou malého valčeka alebo prstami cestom vyložíme aj boky plechu, aby plnka nevytiekla. Povrch cesta môžeme jemne posypať mletými orechmi alebo mletými mandľami. Na cesto rovnomerne vylejeme tvarohovú plnku, na ktorú rozložíme nakrájané hrušky.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 20 - 25 minút. Po upečení koláč necháme chvíľu na plechu, potom pomocou papiera ho preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára