Zemiakový šalát so zeleninou
680 g zemiakov uvarených v šupke
1/2 menšieho zeleru
3 farebné papriky
1 červená cibuľa
zelené a čierne olivy podľa chuti
petržlenová vňať
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
1/2 PL kremžskej horčice bez konzervačných látok
1 vajce uvarené natvrdo
Sladkokyslý nálev:
6 PL bieleho vínneho octu
5 PL olivového oleja
6 PL vody
1 - 2 ČL agáve sirupu podľa chuti
morská soľ podľa chuti
1/2 menšieho zeleru
3 farebné papriky
1 červená cibuľa
zelené a čierne olivy podľa chuti
petržlenová vňať
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
1/2 PL kremžskej horčice bez konzervačných látok
1 vajce uvarené natvrdo
Sladkokyslý nálev:
6 PL bieleho vínneho octu
5 PL olivového oleja
6 PL vody
1 - 2 ČL agáve sirupu podľa chuti
morská soľ podľa chuti
Očistený zeler nakrájame na hrubšie kocky alebo rezance a v osolenej vode ich povaríme asi 10 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez krájač na zemiaky.
Z vínneho octu, vody, oleja, soli a agáve sirupu uvaríme sladkokyslý nálev. Horúcim nálevom zalejeme červenú cibuľu nakrájanú na polkolieska a necháme v náleve vychladnúť. Potom scedíme cez husté sitko a nálev si odložíme.
Farebné papriky pokrájame na kocky, jemne osolíme a zmiešame s vychladnutým zelerom a so zemiakmi. Pridáme červenú cibuľu, pokrájané olivy, posypeme petržlenovou vňaťou a ochutíme mletým čiernym korením.
Sladkokyslý nálev ochutíme horčicou, ktorú dôkladne rozmiešame a hotovým nálevom prelejeme všetky suroviny v miske. Dôkladne premiešame a hotový šalát necháme aspoň 40 - 60 minút odstáť, aby sa suroviny na seba chuťovo naviazali.
Na tanieri šalát ozdobíme vareným vajíčkom a podávame ako prílohu k rezňom, k rybám, prípadne samostatne.
Prajem dobrú chuť!
Chutný netradičný zemiakový šalát, ktorý je zdravší, ako ten klasický.
Ja som papriky kúpila väčšie a do šalátu som použila z každej farby asi polovicu, aby to nebolo veľmi paprikové.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára