Zeleninová ryža s paradajkami a šošovicou
100 g červenej šošovice
500 g hnedej ryže
olivový olej
1 biela cibuľa
3 strúčiky cesnaku
mletá rasca
zeleninový bujón bez glutamanu sodného
Paradajkovo-zeleninová zmes:
olivový alebo kokosový olej
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 mrkvy, 1 petržlen
3 stonky stonkového zeleru
720 ml pohár lúpaných paradajok
1 mladá cuketa cca 300 g
300 ml sladkej smotany alebo mlieka
morská bylinková soľ, mleté čierne korenie
štipka mletého chilli, mletý koriander
mletá sladká červená paprika
1 - 2 PL agáve sirupu (podľa chuti)
čerstvá petržlenová vňať a kôpor
500 g hnedej ryže
olivový olej
1 biela cibuľa
3 strúčiky cesnaku
mletá rasca
zeleninový bujón bez glutamanu sodného
Paradajkovo-zeleninová zmes:
olivový alebo kokosový olej
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 mrkvy, 1 petržlen
3 stonky stonkového zeleru
720 ml pohár lúpaných paradajok
1 mladá cuketa cca 300 g
300 ml sladkej smotany alebo mlieka
morská bylinková soľ, mleté čierne korenie
štipka mletého chilli, mletý koriander
mletá sladká červená paprika
1 - 2 PL agáve sirupu (podľa chuti)
čerstvá petržlenová vňať a kôpor
Červenú šošovicu na sitku opláchneme studenou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme ju studenou vodou a uvaríme domäkka. Po uvarení prebytočnú vodu zlejeme.
Na troche olivového oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s plátkami cesnaku. Pridáme kocku bujónu, premytú ryžu, posypeme rascou a stáleho miešania chvíľu opekáme. Zalejeme vodou a uvaríme domäkka.
Do hlbšieho hrnca dáme trochu kokosového oleja, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s plátkami cesnaku. Pridáme na menšie kocky nakrájanú zeleninu (okrem cukety), ochutíme bylinkovou soľou a chvíľu restujeme. Potom posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme trochou vody a dusíme takmer domäkka. Občas premiešame a ak treba podlievame vodou. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, lúpané paradajky aj so šťavou, ochutíme agáve sirupom, premiešame a za občasného miešania dusíme domäkka. Prilejeme smotanu, ochutíme koriandrom, mletým čiernym korení, štipkou mletého chilli a za občasného miešania necháme smotanu prejsť varom. Do paradajkovo-zeleninovej zmesi, pridáme uvarenú šošovicu, ryžu všetko spolu dôkladne premiešame a chvíľu povaríme. Odstavíme, dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou a kôprom, prípadne osolíme a okoreníme. Hotové jedlo necháme krátku chvíľu postáť.
Servírujeme v hlbokých tanieroch a podávame s ľadovým alebo hlávkovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Ak by niekto chcel mať jedlo šťavnatejšie stačí pridať viac mlieka alebo smotany.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára